“Tragom umjetnosti obitelji Straub” – predstavljanje projekta uz Dan grada Kutine

U Galeriji Muzeja Moslavina sinoć je održana prezentacija projekta „Tragom umjetnosti obitelji Straub“. Događanje je upriličila Turistička zajednica grada Kutine u suradnji sa Hrvatskim restauratorskim zavodom, u sklopu obilježavanja Dana Grada Kutine.

„Projekt „Tragom umjetnosti obitelji Straub“ usmjeren je istraživanju i promociji rada i djela članova kiparske obitelji Straub koji su tijekom 18. stoljeća djelovali na području današnje Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, ostavivši u nasljeđe kulturnu i sakralnu baštinu, osobito oltare i propovjedaonice, velike umjetničke vrijednosti“, rekla je Ivana Grdić, direktorica Turističke zajednice Grada Kutine uvodno predstavljajući goste i temu projekta.

Hrvatski restauratorski zavod zajedno s partnerima iz Njemačke, Austrije i Slovenije provodi ovaj međunarodni projekt pod nazivom „Tracing the Art of the Straub Family“, a koji Europska komisija financira kroz program Kreativna Europa za potporu europskim projektima suradnje na području kulture.

Kako je u predstavljanju ovoga projekta naglasila dr. Ksenija Škarić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, od petorice braće iz mnogobrojne obitelji Straub koji su se posvetili kiparstvu, najmlađi član Franz Anton nastanio se i djelovao u Zagrebu tijekom 1760-ih godina. U kratkom razmaku od nešto više od desetak godina koliko je živio u Zagrebu, vrlo brzo se prometnuo u jednog od vodećih umjetnika izradivši niz oltara i propovjedaonica koje se svojim vrhunskim ostvarenjima izdvajaju u sakralnoj baštini kontinentalne Hrvatske.

Njegova su djela skladan spoj pokrenute konstrukcije, nerijetko složenih kompozicija maštovitih rješenja, i raskošno rezbarene ornamentike mahom rokajnih motiva, te skulptura snažnih tjelesnih volumena koje odišu izraženim emotivnim gestama i profinjenom individualnošću. Upravo on je autor propovjedaonice u kutinskoj župnoj crkvi Sv. Marije Snježne čiji je župnik vlč. Mato Draganović prisustvovao prezentaciji projekta.

Osim propovjedaonica u Kutini, istaknuta su i djela koja potpisuje Straub i u crkvama u Velikoj Ludini, Kloštar Ivaniću, Gornjoj Jelenskoj, Pakracu, ali i drugdje u okviru tadašnje Zagrebačke biskupije.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je dr. Škarić na izlaganju i istraživanju sakralne baštine koja uključuje i baroknu crkvu sv. Marije Snježne, koja uz duhovnu važnost ima i umjetničku vrijednost i predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Kutine. Ukratko je predstavio i trenutne radove i potrebne zahvate u prostoru crkve sv. Marije Snježne koja zahtijevaju ulaganja, te obećao kako će Grad Kutina biti potpora da se to i realizira.