Svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine: preč. Dragutinu Papiću nagrada za životno djelo

Svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine i ove je godine održana u prisustvu brojnih uzvanika iz političkog, gospodarskog, vjerskog i kulturnog života sa svih razina. Prisustvovali su joj i prijatelji Grada Kutine iz prijateljskih gradova, te naravno dobitnici nagrada koje Grad dodjeljuje zaslužnim građanima.

Uvodnim govorom Dan grada čestitao je predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Kutine Gabrijel Grediček koji je zadovoljan podizanjem kvalitete života djece i mladih u Kutini koja opravdava naziv Grad prijatelj djece.
  

Predsjednik Gradskog vijeća Kutine Davor Kljakić u nastavku je istaknuo kako su održane 24 sjednice Gradskog vijeća.

„Dosad smo donijeli brojne dobre odluke bitne za grad Kutinu i naše građane i vrlo često one su bile i jednoglasne. Zahvaljujem stoga i svim vijećnicima na korektnom odnosu i želio bih da tako bude i do kraja mandata“, rekao je Kljakić.  

 Ovogodišnja nagrada za životno djelo uručena je, sada bivšem, župniku kutinske župe preč. Dragutinu Papiću čije će geslo „Prijatelji, vama pripadam“ ostati trajno u srcima Kutinčana, što su na sjednici i potvrdili toplim pljeskom. „Nagradu nisam očekivao. Kada sam dolazio u Kutinu kao svećenik nakana mi je bila biti na raspolaganju ljudima kojima sam povjeren i koji su mi povjereni i s geslom „Prijatelji vama pripadam, s vama sam čovjek, za vas sam svećenik“ učinio sam ono što sam kao sluga bio dužan učiniti. No sigurno, nagrada će biti poticaj za daljnji moj rad u novoj župi“, rekao je preč. Dragutin Papić.

Godišnje nagrade Grada Kutine pripale su atletičarki AK Moslavine Eleni Pazman zbog iznimnih sportskih rezultata na državnim i međunarodnim natjecanjima, a koja se trenutno školuje u SAD-u. Nagradu je primila njezina majka Darija Pazman.

Druga godišnja nagrada pripala je Filmskoj sekciji OŠ Stjepana Kefelje koju vodi prof. Goran Šporčić zbog iznimnih filmskih rezultata učenika ove škole koji su pronijeli i ime Kutine, ali i Hrvatske u filmskom svijetu mladih. Prof. Šporčić u ime dobitnika godišnjih nagrada zahvalio je gradonačelniku Kutine, predlagačima i gradskom vijeću na ukazanom povjerenju, kao i svima koji su prepoznali njihov rad i pomogli im u ostvarenju projekata.
  

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić nakon dodjele nagrada obratio se skupu čestitkom svim građanima Kutine za Dan grada . Uvod u njegov govor bio je 10 minutni film koji predstavlja presjek rada u proteklom razdoblju.

Obuhvatio je gospodarske projekte od energetskih obnova četiri objekta škola i dječjeg vrtića, preko razvijanja poslovnih zona, do infrastrukturnih projekata od koji je najveći vodno gospodarstveni projekt Aglomeracije vrijedan 500 mln kn. Spomenut je i projekt izgradnje zgrade na središnjem trgu u suadnji s APN-om vrijedan 35 mln kn koji uključuje 27 stanova od kojih 12 za stradalnike Domovinskog rata, te rekonstrukciju doma u Banovoj Jarugi, što su projekti koji kreću u narednom razdoblju.


Zlatko Babić je u svom je govoru ponovio važnost gospodarstva. Osvrnuo se na oporavak Petrokemije naglašavajući doprinos Vlade RH u rješavanju toga problema, te čestitao novoj upravi na čelu s Davorom Žmegačem na uspješnom vođenju tvrtke. Osvrnuo se i na mjere podrške poduzetnicima, te najavio ukidanje prireza, ako aktualna Koalicija osvoji sljedeći mandat. Društveni život i brojne aktivnosti sada stavljene pod okrilje TZ Grada Kutine ocjenio je, uz ostalo, i kao vrlo dobru promociju grada Kutine.
 

Ministar pravosuđa u Vladi RH, Dražen Bošnjaković, kao čest gost u Kutini rekao je kako se Kutina dobro razvija, kako se dobro koriste sredstva EU, te je i on istaknuo važnost rješevanja pitanja Petrokemije, što sve skupa smatra kvalitetnim temeljem za daljnji razvoj.

 Grad Kutina ima dobru suradnju sa brojnim saborskim zastupnicima, ali i drugim dužnosnicima koji su bili nazočni na svečanoj sjednici, te se obratili skupu. Među njima i predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, izaslanica predsjednika sabora RH Željka Josić, a podršku Kutini dao je i predsjednik Gradskog vijeća prijateljskog grada Dimitrovgrada, Julijan Semerdzhiev.
U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Dan grada čestitao je njezin izaslanik, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Tom prilikom župan je naglasio rad na brojnim zajedničkim projektima, od kojih naglašava rekonstrukciju Doma za starije i nemoćne koja je u planu u Domu zdravlja, te energetsku obnovu srednjih škola čiji je županija osnivač. Župan je među ostalim rekao kako je Kutina s Petrokemijom, Selkom i Almosom bitan gospodarski faktor ne samo za Sisačko moslavačku županiju, već i za šire okruženje .

Svečanu sjednicu prigodnim je programom uveličao zbor učenika OGŠ Borisa Papandopula pod ravnanjem prof. Natalije Švirtlich, te Iva Roško, Karlo Silović i Lucija Šestić na klaviru.

Nastupio je i tamburaški kvartet: Terezija Krmelić, Borna Obajdin, Roko Dokamnić, Juraj Pokrivač, te starija skupina balerina POU Kutina koreografijom „Cigani“ iz baleta Don Quijote.