Potpisani ugovori za financiranje poduzetnika direktnim mjerama

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić danas je s kutinskim poduzetnicima potpisao ugovore o dodjeli sredstava kroz poticajne mjere samozapošljavanja i zapošljavanja,  usavršavanja i dodatnog obrazovanja, te potpora za ulaganje u turističke projekte.   
 

 Ovo je druga tranša potpisivanja ovih poticajnih mjera za koje je dosad u prvom krugu već isplaćeno 183.450,00 kn za 18 poduzetnika i obrtnika s područja Kutine, dok će u drugom krugu isplate za poduzetnike biti osigurano 450.000,00 kn. Na natječaj se javilo 29 poduzetnika, a 26 ih je dobilo poticaj.
 

„Poticajne mjere za poduzetnike pokazale su se vrlo efikasnima, imamo interes za njih i sve je više mladih, što je na tragu našeg cilja da zadržimo mlade obitelji u Kutini. Grad je ukupno za cijelu godinu odobrio 45 zahtjeva za korištenjem mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, što premašuje 450.000,00 kn koliko je planirano u proračunu, no nakon rebalansa će i ostala dva zahtjeva biti odobrena“, rekao je Babić.

 Ovo je dio paketa direktnih mjera kojima Grad Kutina podupire poduzetnike, ali uz ostale mjere Grad Kutina ukupno u gospodarstvo godišnje ulaže oko 3,5 mln kn.  „Radimo na stvaranju dobrog poslovnog okruženja, širimo poduzetničke zone i stavljamo u funkciju industrijsko logističku zonu. Nastojimo poduzetnicima pomoći i u rješavanju administrativnih barijera, te savjetima kroz Razvojnu agenciju MRAV“, ističe Babić.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, Marijan Balaško istaknuo je kako se ne radi o velikom novcu, ali kako svakom poduzetniku ova sredstva dobro dođu u daljnjem razvoju posla. “Nije lako biti poduzetnik, stoga će se voditi briga da svi koji su podnijeli zahtjev i dobiju sredstva“, ističe Balaško.

Pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine Hrvoje Krmelić rekao je nešto i o mjerama za poticanje turističke ponude koje su dio paketa direktnih mjera za koje je planirano 50.000,00 kn. Pristiglo je 6 zahtjeva, od kojih je 5 valjanih. Zasad će tri mjere biti isplaćene, dok će preostala dva zahtjeva dobiti potporu nakon rebalansa proračuna. „Za potrebe razvoja turizma u Kutini, treba stvarati i turističku infrastrukturu koja znači i smještajne kapacitete, te uključuje i seoski turizam“, rekao je Krmelić. Ponovio je ovom prilikom kako su subvencije za mlade do 29 godina 50% uvećane, te kako je ova mjera usmjerena i na smanjenje broja nezaposlenih koji dolaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Među poduzetnicima se našla i Valerija Ciban koja je otvorila obrt za šivanje i prekrajanje odjeće. „Izuzetno sam zadovoljna ovom mjerom. Dugi niz godina mi je bila želja otvoriti nešto svoje, ali nisam imala hrabrosti. Sada su se stvorili uvjeti i ne vidim se u nekom drugom poslu, već upravo u ovom. Sredstva ću namjenski uložiti, moguće i u majstorski ispit“, rekla je Valerija Ciban.