Obilježen Dan branitelja Grada Kutine

Uz Dan branitelja Grada Kutine i Dan Grada u Kutini je predstavljena knjiga generala Rudija Stipčića, „Zagrebački korpus ZNG-a, 3. Operativna zona Zagreb“. Riječ je o trećoj knjizi koju je taj brigadni general u mirovini napisao na tematiku Domovinskog rata.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo što se uz Dan branitelja i Dan grada u Kutini promovira knjiga koja pronosi istinu o Domovinskom ratu. Gradonačelnik je zahvalio i ravnateljima kutinskih škola što su omogućili učenicima da prisustvuju promociji knjige, koja je bila i svojevrsni sat povijesti. „Istinu i vrijednosti Domovinskog rata moramo promicati i prenositi mladima.“, poručio je gradonačelnik Kutine.

General Rudi Stipčić vojnički dokumentirano u knjizi opisuje stvaranje i ustroj Zagrebačkog korpusa ZNG-a na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. General je istaknuo kako iz povijesnoga zaborava želi istrgnuti važna zbivanja iz Domovinskog rata, borbu hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost na prostorima Pounja, Pokuplja, Moslavine i Posavine, grada Zagreba, zagrebačkog prstena i Zagorja. Područja su to gdje je borbeno djelovanje postrojbi Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske, objedinjavalo Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG-a. „Zagreb se branio i na zapadnoslavonskom ratištu u kojem su veliki doprinos i dubok trag ostavili i branitelji s područja Grada Kutine, zato sam sretan i zahvalan što se ova moja knjiga svečano predstavlja uz Dan grada Kutine i Dan hrvatskih branitelja grada Kutine.“, rekao je general Rudi Stipćić.

Brigadni general Rudi Stipčić bio je ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina i 3. operativne zone Zagreb. Prisjetio se stoga i branitelja s područja Kutine i operacije Orkan91 na novljanskoj bojišnici koja je bila prva napadna operacija HV-a. „Uz puno žrtava imali smo i puno uspjeha, ali ne bi nas zaustavili da nije bilo tzv. sarajevskog primirja.“, rekao je general Rudi Stipčić. U to vrijeme izuzetno je bila važna suradnja s civilnim vlastima pa je general Stipčić istaknuo doprinos Grada Kutine u obrani Domovine, jer Domovina se nije branila samo na bojišnici.  O tome je na poziv generala govorio Dragutin Pasarić, voditelj tada ratnog press centra. „Izdavali smo tada novine koje su donosile informacije i povezivale bojišnicu i tzv. civilna područja Grada Kutine.

Osjećalo se zajedništvo branitelja i građana i to je bila naša snaga. U tim teškim i slavnim vremenima, kada smo vodili rad za obranu i oslobođenje general Stipčić je naglašavao kako je rat, koliko god bio pravedan i častan, ipak rat, uzrokuje patnje i stradanja. Zato je general Stipčić naglašavao potrebu čuvanja mira, a tu poruku i ja danas prenosim, čuvajmo Hrvatsku i ne dopustimo da se rat ikada više ponovi.“, naglasio je Dragutin Pasarić.

General Rudi Stipćić na kraju se prisjetio i žrtve Vukovara. „Hrvatska se branila na svim bojištima. Herojski otpor u Vukovaru omogućio je bolju organizaciju obrane na ostalim bojštima.“, naglasio je general Stipčić te je stoga posebno zahvalio braniteljima Vukovara iz Kutine i zamjenika gradonačelnika Kutine Damira Markuša, vukovarskog branitelja.

„U Vukovaru se borilo 8 branitelja iz Kutine, 2 pripadnika I. gardijske brigade Tigrovi i 6 pripadnika HOS-a. Nikad nećemo zaboraviti Vukovar i nećemo dopustiti da se zaboravi žrtva Vukovara. O Vukovaru se puno zna, zbog učenika ću istaknuti da je u obrani Vukovara poginulo više civila, a među njima 86-ero djece. Njihova žrtva nas obavezuje da izdajemo pišemo ovakve knjige i pronosimo istinu o Domovinskom ratu.“, poručio je zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš.

Program obilježavanja Dana branitelja Grada Kutine završen je drugim maratonom Trokut – Bujavica – Kutine dužine 33 km kojeg su istrčali članovi Udruge maratonaca SMŽ Heroji ne umiru. Kod spomen obilježja u Parku 56. samostalne bojne sudionici maratona te predstavnici braniteljskih udruga i Grada Kutine položili su cvijeće i zapalili svijeće.