Izglasan proračun Grada Kutine za 2020.

Gradsko vijeće Kutine jučer je izglasalo proračun za 2020. godinu u visini od 194. 989.000,00kn . Pročelnik za financije Ivan Crnac ističe kako je proračun zapravo na razini prošlogodišnjeg proračuna, koji je zbog nekih novina u ovoj godini uvećan:

„Mi smo u prethodnim razdobljima imali velike manjkove sredstava i to smo uspjeli sanirati. Startamo sa pozitivnom nulom i svi prihodi koje namjeravamo ostvariti bit će realni i mislimo da ćemo time pokriti planirane rashode. Novost je da smo uključili i proračunskog korisnika Sportski centar u proračun i sve plaće zaposlenih u osnovnim školama iz izvora državnog proračuna. Nastavili smo projekte koji nisu završeni, imamo nove projekte izgradnje dječjih igrališta, atletskih staza, Banova Jaruga, dodatnih prostorija u školi S. Kefelje itd“, rekao je pročelnik.

Gradonačelnik Zlatko Babić zadovoljan je što je proračun podržalo 17 vijećnika od 19 prisutnih. „Zahvaljujem svima što ste podržali proračun koji se temelji na nastavku započetih aktivnosti, ali i na novim projektima. Sveobuhvatno smo razmišljali i držimo se našeg programa gospodarske obnove, ulaganja u industrijsko logističku zonu i opremanje iste potrebnom komunalnom infrastrukturom, dovođenjme investitora, te sufinanciramo EU  projekte za koje imamo ugovore. Društveni život zadržat ćemo na istoj razini, a možda ga i poboljšati“, rekao je Babić.

 U proračun je ušao i projekt zgrade po modelu POS-a na Trgu dr. Franje Tuđmana, most na Kutinici, a rezervirana su sredstva za Aglomeraciju, EU projekt vrijedan 500 mln kn u kojem grad mora sudjelovati sa 20 mln kn. Od EU projekata ističe se rekonstrukcija doma u Banovoj Jarugi za potrebe dječjeg vrtića, izgradnja dječjeg igrališta u Kutinskoj Slatini, projekt „Informiraj se i recikliraj“. Za održavanje cesta i nogostupa utrošit će se 16 mln kn, a 23 mln kn u zaštitu okoliša. Proračun je podržalo 17 vijećnika, a uz vladajuću koaliciju za proračun su glasali i vijećnici stranke MB 365. Protiv je bila vijećnica Liste birača, Irena Vdović, te vijećnik HSS-a Dragutin Vagner.
 

 “HSS ne može podržati ovaj poračun. On ima dobrih strana ali ima i nelogičnosti. Forsira se most preko Kutinice na trgu dr. Franje Tuđmana što smatramo sredstvima bačenima u vjetar jer na maloj udaljenosti imamo dva mosta. Forsira se i zgrada za branitelje na Trgu. Za zgradu za stradalnike Domovinskog rata jesmo, ali smatramo da treba biti smještena u mirnijem dijelu Kutine, primjerice kod postojeće POS-ove zgrade. Smatramo i da su sredstava za obeštećenje građana uslijed elementarnih nepogoda simbolična i nedostatna”, rekao je uz ostalo Vagner.  

Amandmane na proračun uputila je i vijećnica Liste birača Irena Vdović, te vijećnica Marijeta Di Gallo koja je napustila Listu birača i od ovoga vijeća djeluje kao vijećnica stranke 365 Milan Bandić. Amandman pristigao od vijećnice Di Gallo prihvaćen je, a zbog tehničkih nedostataka, predložio ga je sam gradonačelnik, na što po poslovniku ima pravo. Njime će se  osigurati sredstva za omogućavanje rada u jednoj smjeni na ime OŠ Stjepana Kefelje. Tri amandmana vijećnice Liste birača, Irene Vdović nisu prošla. Jedan je usmjeren na povećanje koeficijenata odgajateljicama u vrtiću, a druga dva na ulaganje u rad škola u jednoj smjeni.

„Nažalost moji amandmani nisu nikada prošli, ali moram pohvaliti gradonačelnika što je ipak uvrstio prijedlog vijećnice Di Gallo u proračun i omogućio rad bar jedne škole u jednoj smjeni. Očito je potrebno djelovati kroz određenu stranku da bi se neke ideje provukle. Ja sam i dalje stava da dobra ideja ne mora proizlaziti iz stranke, ali vidjet ćemo što će se na kutinskoj političkoj sceni dalje dešavati“, ističe vijećnica Vdović.


Vezano uz amandmane gradonačelnik odgovara kako su amandmani nezavisne vijećnice Vdović nerealno postavljeni po pitanju skidanja s pojedinih stavki, dok smatra da su amandmani vijećnice Di Gallo rađeni na realnoj osnovi, te ih je i sam predložio. Dodaje kako su ti amandmani na tragu programa aktualne Koalicije na vlasti koja ima cilj podići koeficijent u Dječjem vrtiću, a zalažu se i za rad u jednoj smjeni.

Proračun su pohvalili Nebojša Čović i Miroslav Šnjarić u ime klubova vijećnika HDZ-a i HSLS-a.

U ime klubova vijećnika MOST-a i HSP-a podršku ovom proračunu iznio je vijećnik Ivica Glibo.

“Trendovi ulaganja u obrazovanje, kulturu i sport su u porastu, a ne zaboravlja se podrška gospodarstvu i poljoprivredi. Nastavlja se i s mjerama financiranja civilnog društva i ono što je bitno je da se nešto iz proračuna i vrati građanima kao što su to vaučeri za školski pribor“, ističe Glibo.
 

SDP-ovi vijećnici nisu prisustvovali sjednici Gradskog vijeća. Je li tome razlog nedavni prelazak dva njihova vijećnika Darka Kouseka i Miodraga Mišljena u stranku 365 Milan Bandić može se samo pretpostaviti. Uz Marijetu Di Gallo koja je u istu stranku prešla s Liste birača, stranka rada 365 Milan Bandić trenutno je najbrojnija samostalna stranka u Gradskom vijeću Kutine s 4 vijećnika. Vijećnica Ana Balaško, kako se nagađalo, nije ušla u stranku 365 Milan Bandić, već od ove sjednice djeluje kao nezavisna vijećnica. Ona je izašla iz HSLS-a, kako je rekla, zbog neslaganja s vodstvom stranke.

„Zasad sam nezavisna vijećnica. Biti nezavisan i sam vijećnik nema neku perspektivu. Po meni netko tko se bavi politikom mora imati viziju, strategiju i onda ju provoditi. Moram razmisliti o cjelokupnoj situaciji i naći neki pravi put koji će sigurno biti u interesu građana Kutine“, rekla je Balaško koja je jedina u novoj konstelaciji snaga bila raspoložena za davanje izjava.
Na koji će način i u kojem sastavu Gradsko vijeće ubuduće funkcionirati vidjet će se već na sljedećoj sjednici.