Župan održao radni sastanak s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja

U prostoru Sisačko-moslavačke županije u Rimskoj ulici u Sisku, vodstvo Županije predvođeno županom Ivom Žinićem, na temu regionalnih centara kompetentnosti, održalo je radni sastanak s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom. Cilj osnivanja Regionalnog centra kompetentnosti Sisačko-moslavačke županije je ojačati obrazovni sustav, zaposliti mlade ljude koji će ostati živjeti i raditi u Republici Hrvatskoj te unaprijediti gospodarski rast.

Podsjetimo, Tehnička škola Sisak jedna je od nedavno proglašenih 25 regionalnih Centara kompetentnosti. Zbog svojih rezultata izabrana je da bude mjesto razvoja područja elektrotehnike i računalstva za ovaj dio Hrvatske. Putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva kulture osigurana su sredstva za projektnu dokumentaciju za uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku, u kojoj će biti smješten Centar. Sisačko – moslavačka županija na ovaj će način dobiti prostor sa najsuvremenijom tehnologijom, koju će koristiti učenici i nastavnici Tehničke škole Sisak, ali i znanstvenici i gospodarstvenici, kao temelj budućeg razvoja Županije.

Sam Regionalni centar u bivšoj vojarni imat će i 10 jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za predavače i 15 dvokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za učenike. Osim smještajnih kapaciteta opremit će se i urediti 9 novih praktikuma s najsuvremenijom opremom. Među njima su oni za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, za elektroniku i automatizaciju, za robotiku, praktikum za obnovljive izvore energije koji će imati solarnu centralu i punionicu električnih automobila, za svemirsku tehnologiju i za električna te solarna vozila.