Zajedno do još uspješnijih reakcija

S ciljem bolje suradnje i bolje koordinacije pri zajedničkim intervencijama, u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Mladost“ Sisak , 28. listopada, održan je zajednički sastanak predstavnika vatrogasnih zajednica, policijskih postaja te žurnih službi Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije Mijo Brlečić ustvrdio je kako su ove službe iznimno važne u zaštiti ljudi i imovine, a budući da surađuju u svim kriznim situacijama, organizacija zajedničkih sastanaka poput ovog, više je no dobrodošla. „Ideja o održavanju ovakvih sastanaka je bila moja ideja još prije 13 godina kada sam pomislio da bi bilo dobro napraviti jedan takav za zajednički sastanak, da proanaliziramo što se događalo u proteklom razdoblju i dogovorimo kako još bolje i kvalitetnije djelovati na intervencijama, bilo kod požara, poplava, prometnih nesreća itd.“- istaknuo je Brlečić.

Načelnik Policijske uprave sisačko – moslavačke Luka Pešut osvrnuo se na stanje sigurnosti na području županije ocijenivši kako je ono na zavidnoj razini, više je razriješenih kaznenih djela nego prošle godine te da ukupno gledajući nemaju većih problema.  „Problem, ako ga tako možemo nazvati jer je on nam sad svakodnevica, je migrantski pritisak. Ova županija ima granicu dugu 207,1 kilometara. To je jedna od najduljih granica. Od toga je 150 vodnog dijela, ostatak je kopneno. Tereni su poprilično nepristupačni. No, mi smo uz pomoć Županije, Hrvatskih cesta, Hrvatskih šuma, Vodoprivrede i svih ostalih institucija te lokalne samouprave, najveći dio terena doveli u takvo stanje da sada uz pomoć velikog broja kamera pratimo i nadziremo granicu. Naime, zahvaljujući našem ministru, koji izuzetno vodi brigu o svakom djelatniku pa tako i o tehnici kojom raspolažemo, dobili smo dovoljan broj kamera, time i smanjili broj službenika na terenu pa tako preko kamera možemo motriti situaciju kako bi mogli pravovremeno intervenirati na terenu“- pojasnio je Pešut. Pešut je pohvalio sastanke poput ovih i suradnju među žurnim službama te suradnju koju svi oni imaju sa Sisačko-moslavačkom županijom.

Na sastanku je nazočio i župan Ivo Žinić koji je poručio kako je „sigurnost građana od velike važnosti za sve nas“. „Mi kao predstavnici Županije želimo razgovarati i vidjeti na koji način možemo još poboljšati sigurnost naših građana. Prije svega želim zahvaliti policiji, Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, načelniku Pešutu te zapovjedniku i predsjedniku Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Brlečiću na dobroj suradnji gdje svatko u svom segmentu vodimo brigu da u našoj županiji, ali i u Hrvatskoj, naši građani budu sigurni. Hrvatska je, po meni, jedna od najsigurnijih zemalja u Europskoj uniji. Naša županija, koja ima izrazito dugu granicu, koju čuvaju naši policajci, je također sigurna. Moram zahvaliti MUP-u što vode brigu da nemamo većih problema. Svake godine načelnik PU sisačko – moslavačke i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice na Županijskoj skupštini podnose izvješće i možemo reći da je ta sigurnosna sve bolja.“ Župan je izrazio uvjerenje kako će nakon ovog sastanka suradnja žurnih službi biti još kvalitetnija, a sigurnost građana još bolja.