Otkrivena spomen ploča za prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata

Na pročelju OŠ Vladimira Vidrića, nedaleko mjesta stradavanja prve civilne žrtve u Domovinskom ratu, danas je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na Nikolu Perića, ali i sve ostale civilne žrtve stradale tijekom agresije na Grad Kutinu u Domovinskom ratu.

Nikola Perić bio je prva žrtva raketiranja Kutine koje se dogodilo tog kobnog 30. listopada 1991. godine, tijekom sajma na tržnici.
 

Grad Kutina je prije tri godine na prijedlog Odbora za branitelje donio odluku o obilježavanju toga dana, a ove godine mjesto obilježavanja je podignuto na višu razinu, postavljanjem spomen ploče. U nazočnosti članova obitelji Perić, gradska delegacija na tom je mjestu upalila lampione i prigodnim govorom u Maloj dvorani osnovne škole podsjetila na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice škole Snježane Coha, gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pozdravnom govoru podsjetio je na tadašnju situaciju u Kutini koja je imala važan geostrateški položaj u Domovinskom ratu velikim dijelom i zbog kemijske industrije koja je mogla izazvati katastrofu ogromnih razmjera te da je i Kutina u to vrijeme bila grad nad kojim je izvršena zločinačka agresija u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što tada nije bila mjesto bojišnice.

 „Na pročelju zgrade OŠ Vladimira Vidrića postavljena je spomen ploča u znak sjećanja kako na prvu civilnu žrtvu, Nikolu Perića tako i na sve ostale civilne stradalnike u Domovinskom ratu kako bi mlađe generacije znale za Dan koji novija kutinska povijest treba pamtiti. Namjera nam je postaviti osvijetljenu mapu u neposrednoj blizini stradanja civilnih žrtava na kojoj bi se nalazile fotografije tog kobnog dana kada se dogodio ratni zločin i direktan napad na civile, jer živjeti u tom strahu ne smije se nikada zaboraviti, a prema žrtvama se moramo odnositi na dostojanstven način“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.
 

Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine ističe kako je obilježavanje Dana sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu jedan od uspješno provedenih projekata Udruga proisteklih iz rata Grada Kutine i gradonačelnika Zlatka Babića nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja Kutine te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva. „Ovo je samo jedna od situacija gdje mi kao Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine pokušavamo daljnjim radom u suradnji s Gradom Kutina proširiti projekte kojima bismo mlađe generacije educirali o Domovinskom ratu“, istaknuo je Damir Badanjak.

Uz odavanje počasti svim palim hrvatskim braniteljima koju grad Kutina odaje u svim prigodnim povijesnim trenutcima, tradicionalno će se obilježavati i Dan odavanja počasti palim civilima u Domovinskom ratu, koji simbolizira prva civilna žrtva, Nikola Perić. (izvor: www.kutina.hr)