Održan 17. Festival dječjeg folklora Hrvatske

Na 17. festivalu dječjeg folklora Hrvatske koji se proteklog vikenda održao u Kutini, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Ivančice”, brojnu publiku razveselili su nastupi 17 dječjih folklornih skupina s područja cijele Republike Hrvatske, te nastup ansambla „Ziemia Cieszynska“ iz Poljske.

Festival se kontinuirano održava u Kutini, ove je godine okupio čak 864 natjecatelja, na što je iznimno ponosna organizatorica, predsjednica KUD-a “Ivančice” Katica Tomac. „Sudionici su predstavnici pojedinih Županija, a svoj su plasman izborili pobjedama na Županijskim smotrama“ – pojasnila je Tomac.

Festival je ocjenjivačkog karaktera što pridonosi i kvaliteti skupina koje se predstavljaju. Djeca se tako natječu u dvije kategorije, mlađoj (3-10 godina) i starijoj (10-14) godina, a njihove su izvedbe ove godine pratili prof. Slavica Moslavac i Tibor Bün, voditelj odsjeka za tamburašku glazbu pri Školi hrvatskog folklora.

Moslavac je tom prilikom naglasila kako Festival prati od prvoga dana. „Gleda se ukupan dojam, kompletna uređenost folklornog kostima, potom glazbena izvedba, scenski pristuo i vladanje na sceni. Svi oni koji nastupaju moraju i doživjeti ono što predstavljaju“ – istaknula je Moslavac.

Festival je  značajan za Kutinu s obzirom da se već tradicionalno održava ovdje, napomenuo je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. „Kutina i Moslavina njeguju kulturnu baštinu kroz pomoć društvima, a posebice su tu zanimljivi oni koji rade s djecom. Trudimo se da se baština ne zaboravi i uvijek ćemo joj dati značajan doprinos“ – zaključio je gradonačelnik Babić.

Festival se održao pod pokroviteljstvom predsjednice RH, a njezina je osobna izaslanica bila predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je istaknula kako je Kutina središte dječjeg folklornog stvaralaštva koje i dalje treba njegovati. „Moramo biti zahvalni djeci i mladi ljudima koji čuvaju tradiciju i baštinu, jer bez tradicije i baštine nema budućnosti. Oni su temelj onoga što mi nosimo kao miraz u Europu. Malo koja zemlja se može pohvaliti tolikim bogatstvom različitosti nošnji, pjesama i plesova. To je naše bogatstvo“ – zaključila je Roksandić.

Nakon bogatog folklornog programa koji je trajao više od 2 sata, stručni žiri proglasio je najbolje. U kategoriji mlađe djece pohvalu je dobio KUD „Moslavina“ iz Kutine,  treće mjesto osvojio je KUD „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko, drugo mjesto pripalo je domaćinima, KUD-u „Ivančice“, a pobjedu je odnio KUD „Kraluš“ iz Stupnika. U kategoriji starije djece pohvala je pripala Ogranaku Seljačke sloge iz Drenovaca, treće je bilo Folklorno društvo „Kumpanija“ Vela Luka, drugi je bio KUD „Klaruš“ Maruševec, a pobjeda je pripala KUU-u Mosor iz Gate.  

Dodajmo kako su Ivančice dan ranije izvele cjelovečernji koncert na kojem su se predstavile sve njihove skupine, a uveličali su ga gosti iz Poljske. Ovim su događajem pokazale kako prenošenje tradicije ostaje na mladima te kako im ideja i kreativnosti ne manjka.