Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Tijekom prošlog tjedna na području svih policijskih postaja Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici su zajedno s djelatnicima nadležnih Gradskih društava Crvenog križa, u okviru preventivne akcije „Zajedno“ provodili edukacije u završnim razredima srednjih strukovnih škola i informirali građane putem informativnih postava na trgovima i u sredstvima javnog prijevoza, o sprječavanju trgovanja ljudima. Ove aktivnosti provedene su povodom obilježavanja 18. listopada – Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, koji je prvi puta obilježen 2007. godine na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta.
Cilj provedene akcije je da policija u suradnji s nadležnim institucijama podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima. Uz slogane „TO SE DOGAĐA SAMO DRUGIMA ?„ i “ ZAUSTAVIMO TRGOVANJE LJUDIMA“, nastoji se osvijestiti svakog pojedinca da iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.
Policijski službenici su građanima pružili informacije o institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć žrtvama trgovanja ljudima, kao i savjete kako zaštititi sebe i svoje bližnje da ne postanu žrtve takvih djela te su s volonterima Crvenog križa građanima dijelili promidžbene i edukativno-informativne materijale.
Građani su bili zadovoljni načinom prezentacije te su sa zadovoljstvom pristali na popunjavanje anonimnog upitnika.