Komemoracija na Trokutu

Na spomen području Trokut kod Novske održana je Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. godine na Zapadnoslavonskom bojištu. U spomen obilježju postavljeni su monoliti postrojbi koje su u Domovinskom ratu sudjelovale u borbama u zapadnoj Slavoniji.
Prošle godine dodan je i monolit postrojbi s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina čija su izaslanstva položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na pale branitelje iz I. Gardijske brigade Tigrovi, 56. samostalne bojne HV Kutina i 125. Domobranske pukovnije Novska.
Svetu misu predvodio je vlč. Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome apostola u Rajiću, u zajedništvu s vlč. Pericom Matanovićem, župnikom župe bl- Alojzija Stepinca u Novskoj i dekanom Novljanskog dekanata vlč. Pejom Oršolićem.
Svečano je obilježen i početak akcije Orkan 1991. godine u kojoj je do Nove godine 1992. godine oslobođeno 80% okupiranog područja zapadne Slavonije. Akcija je tada završena tzv. Sarajevskim primirjem 2. Siječnja 1992. Bila je to najveća vojna akcija Hrvatske vojske tijekom 1991. godine.
U akciji je sudjelovalo 17 postrojbi Hrvatske vojske iz 4 županije. Na novljanskom bojištu poginula su 324 branitelja, a više od 750 ih je ranjeno. „Slomili su zube baš s vama, s vašom ljubavi i hrabrosti s najmanjim oružjem što smo mogli imati u to vrijeme nismo se predali i nismo posustali, rekao je Josip Đakić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Nakon primirja i dolaska međunarodnih snaga UN-a, područje zapadne Slavonije bit će konačno oslobođeno u akciji Bljesak 1995. godine. U akcijama Orkan i Bljesak veliki su doprinos dali i branitelji s područja Grada Kutine i pripadnici 56. Samostalne bojne HV Kutina.
Uz obilježavanje obljetnice početka prve oslobodilačke operacije Hrvatske vojske Orkan 91 na trokutu je održana i komemoracija za sve poginule hrvatske branitelje 1991. – 1995. godine. Imena svih poginulih branitelja i uklesana su u monolite Spomen područja. Prošle godine postavljen je i monolit, stećak sa imenima poginulih kutinskih branitelja u sastavu I. gardijske brigade Tigrovi, 56. samostalne bojne HV i 125. Domobranske pukovnije. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je Grad Kutina ponosan i zahvalan na žrtvi 21. branitelja koji su pali u obrani Hrvatske.
Sudionici komemoracije na Trokutu poslali su poruku o potrebi zajedništva u izgradnji Hrvatske, jer na to nas obavezuju žrtve hrvatskih branitelja.