Jasenka Valičević dobila nagradu za najočuvaniju narodnu nošnju

U Ozlju je 12. listopada održan jubilaran 20. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Predstavnica Sisačko-moslavačke županije bila je Jasenka Valičević iz Gornje Gračenice. Ova marljiva 50-godišnjakinja udana je te je majka dvoje djece. Voditeljica je OPG-a u sklopu kojeg na površini od 6 hektara proizvodi razno povrće i voće. Također obrađuje i vinograd u kojem ima zasađeno oko  1.500 čokota vinove loze.

Sve što proizvede prodaje na tržnicama u Kutini i Pakracu ili prerađuje u sokove, zimnicu i pekmeze. Na svom imanju ima i hladnjaču, te prostor za preradu sokova. Za sve svoje proizvode posjeduje certifikate.

„Nas 20 kandidatkinja pokazale smo što proizvodimo na svom imanju i čime se bavimo. Na izbor sam povela i nekoliko članica KUD-a „Moslavka“ u kojem i ja djelujem, a s ciljem da pokažemo našu narodnu nošnju. Pritom sam dobila nagradu za najočuvaniju narodnu nošnju i na to sam iznimno ponosna. Nošnja koju sam pokazala stara je oko 100 godina, a torbica i više,“  istaknula je Valičević.

Titulu najuzornije ponijela je Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije, titulu prve pratilje Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje Marijana Podrug, predstavnica Šibensko-kninske županije.