Gradsko vijeće Kutine: vlč. Dragutinu Papiću – nagrada za životno djelo

Gradsko vijeće Kutine jučer je jednoglasno potvrdilo odluke povjerenstva za dodjelu ovogodišnjih nagrada Grada Kutine koje je obrazložio predsjednik povjerenstva, Željko Antolović.

Nagradu za životno djelo tako će dobiti vlč. Dragutin Papić za neizmjeran i nesebičan doprinos za duhovno i opće dobro i očuvanje sakralne baštine na području Kutine. Godišnje nagrade grada Kutine pripast će Filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje za iznimno postignute rezultate na domaćim i stranim festivalima filma, te atletičarki AK Moslavine Eleni Pazman za vrhunske sportske rezultate i njezin doprinos kutinskom i hrvatskom sportu.
  

Vijećnici su upoznati s izvješćem o radu gradonačelnika u prvom polugodištu 2019., kao i sa izvršenjem proračuna za prvih 6 mjeseci. Prihodi su realizirani na razini 40%, a rashodi na razini 25%, a raskorak između prihoda i rashoda obrazložio je gradonačelnik.

„Razlog tome je prvenstveno zato što su se neke investicije dogodile u prvoj polovini godine, ali će naplata doći u drugoj polovici godine. Zadovoljni smo što smo uspjeli proračun dovesti u uravnoteženo stanje, a minus od 9,2 mln kn koji smo povukli prije dvije godine smo neutralizirali, no moramo biti oprezni obzirom na poteškoće na tržištu rada jer zna se događati da je cijena koju dobijemo putem javne nabave 20-30 % veća od onog što smo mi planirali, kao i u usporedbi s cijenama od prethodnih godina“, ističe Babić.


Pročelnik za financije Ivan Crnac objasnio je razloge povećanja proračuna za 12% u odnosu na lanjsku godinu. Među razlozima povećanja prihoda Crnac ističe brojne otpremine Petrokemije što je sjelo u proračun, prodaju smo kamata na dionice po staroj deviznoj štednji, uplatu sredstava za PUNK i osnovne škole što je trebalo sjesti lani, ali i prihodi od prodaje nekretnina poput Malog Lošinja. Višak sredstava se tako kreće oko 15 mln kn.
 

Vijećnik MOST-a Ivica Glibo pohvalio je dinamiku punjenja proračuna, pobrojavši i aktivnosti na europskim projektima u gradu Kutini koji su trenutno u tijeku.
  Vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović također je iskazala zadovoljstvo viškom u proračunu, ali dodala: „Budući da u proračunu novca ima, sada više nego ikada, ne trebamo plašiti građane da novca nema. Ako nikada onda je sada trenutak da smanjimo prirez i da bar jednu školu do kraja mandata imamo u jednoj smjeni. Nije problem u demografskoj slici nego je dio djece otišao u OŠ Popovača te je prilika da se to napravi“, rekla je vijećnica Vdović.

Gradonačelnik je odgovorio kako grad mora biti oprezan i spreman akumulirati sredstva. „Velik dio računa stiže na plaćanje do kraja godine, pripremamo niz projekata, ne zna se kada će stići koji natječaj za energetsku obnovu za koji želimo biti spremni, a tu je i projekt Aglomeracije“, odgovara gradonačelnik. Po pitanju rada u jednoj smjeni Babić ističe kako je to bio cilj svih dosadašnjih vlasti, te da i ova vlast ide u smjeru traženja rješenja za takvu organizaciju.
 

Vijećnici su, osim vijećnice Irene Vdović koja smatra da je zaduživanje Eko Moslavine prekomjerno, u nastavku sjednice dali suglasnost Eko Moslavini za kreditno zaduženje za nabavu i ugradnju polupodzemnih spremnika za prikupljanje otpada i otpadomjera u iznosu od 615.000 kn. Izglasali su i izmjene i dopune plana financiranja Eko Moslavine putem sredstava naknade za razvoj. Podržali su i prijedlog odluke o prijenosu prava vlasništva nad komunalnim vodnim građevinama koje je obrazložio gradonačelnik. „Riječ je o zakonskoj obvezi svih jedinica lokalne samouprave po zakonu iz 2014. Čak su jedinice lokalne samouprave imale obvezu to izvršiti u roku godine dana, no zakonski rok je tada produžen. Zbog određenih okolnosti to još nismo izvršili i sad smo prisiljeni to napraviti. Nakon tih odluka vratit ćemo nas na vlasništvo prema broju stanovnika kao što je to bilo nakon podjele 2013. godine“, rekao je Babić.

Kutinsko vijeće je potvrdilo i II. Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja gradskog groblja u Kutini koje je predstavila pročelnica za Urbanizam i građenje u Gradu Kutini, Snježana Ohman Šlabek. Ovom odlukom do koje je došlo suradnjom grada Kutine s Arhitektonskim fakultetom i Ministarstvom građenja, te drugim subjektima, otvorena je mogućnost za unaprjeđenje glavnog gradskog groblja u Kutini, odnosno dogradnje i proširenja njegovih funkcija.


  Na dnevnom redu našlo se i uvođenje video nadzora na javnim površinama u Kutini, a prvenstveno radi zaštite gradske imovine, ali i remećenja javnog reda i mira. „Za početak će se video nadzor postaviti na mjesta za odlaganja komunalnog otpada, kod dječjih igrališta i divljih odlagališta otpada“, najavio je pročelnik za Komunalni sustav Grada Kutine, Eduard Gelešić. Aktualni sat sa sjednice Gradskog vijeća Kutine u cijelosti možete poslušati danas u programu Radio Moslavine nakon dnevnih novosti u 16 sati.