Dječji vrtić Popovača osmu godinu zaredom podigao Zelenu zastavu

Program Međunarodnih Eko škola prepoznat je kao jedan od najuspješnijih modela odgoja i obrazovanja za okoliš u svijetu. Na području Republike Hrvatske ovaj se program uspješno provodi od 1997.godine zahvaljujući Udruzi „Lijepa naša“.

Prvi sastanak Eko odbora Dječjeg vrtića Popovača održan je 2. Listopada 2010. godine, nakon čega je marljivim radom i trudom zasluženo stečen eko status, te je 23. svibnja 2011. godine svečano podignuta Zelena zastava. Nakon stjecanja svog Eko statusa Dječji vrtić Popovača iz godine u godinu aktivno nastavlja s radom na projektu te je ove godine primio srebrni certifikat kao priznanje za osam godina neprekinutog rada.

Svečanost podizanja zelene zastave održana je u četvrtak, 24.listopada, a svojim prisustvom uveličali su je brojni gosti. Ravnateljica Andreja Zeman tom je prigodom naglasila kako ovaj certifikat za vrtić znači jako puno. „Zadovoljiti uvjete za stjecanje statusa nije teško. To je samo dodatan izazov, ali uz trud i marljivost djece, odgajatelja i ostalih djelatnika to se sve može realizirati“ – zaključila je ravnateljica DV Popovača Andreja Zeman.

Grad Popovača svojim zalaganjem uvelike doprinosi razvitku odgojno obrazovnog rada vrtića, a ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Ivica Petrović naglasio je, kako je vrlo bitno u današnje vrijeme, vrijeme ekološke krize, da se utječe i pravilno odgaja djecu. Osim što je potrebno prebroditi krizu, potrebno je i voditi brigu o okolišu i planetu koji ostaje iza njih.

Podršku vrtiću dali su i eko kumovi, uz Grad Popovaču to su i Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača i Moslavina d.o.o., vrtići iz okruženja, odnosno predstavnice Dječjih vrtića iz Kutine i Novske te predstavnik Udruge Lijepa naša, Josip Gregac, voditelj odgojno obrazovnih programa. „U cijeli projekt u Hrvatskoj uključeno je oko 350 odgojno obrazovnih ustanova, od predškolskih, preko osnovnoškolskih i srednjoškolskih do sveučilišnih institucija. Program je to od svjetskog značaja, a važan je upravo zato jer od malih nogu, odnosno od preškole djecu odgaja da prakticiraju  zaštitu prirode i okoliša. S obzirom na okolnosti u kojima živimo, izuzetno smo zadovoljni provedbom projekta, zadržava se slijed ekološkog rasta, odnosno dolazi do dugoročnih promjena kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini“ – zaključio je Gregac.

Svečanost su upotpunili nastupi skupina, „Vrapčići“ su se predstavili recitacijom „Naša zemlja“ te plesom „Mala ekoškola“, „Leptirići“ su izveli recitaciju „Nije smeće sve za vreće“, „Pčelice“ recitaciju „Ježeva jesenska pjesma“, dok su „Slonići“ recitirali „Spasimo planet“ i pojedinačne eko poruke.