Rujan, mjesec Alzheimerove bolesti

Rujan je Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija želi u tom vremenu pojačati međunarodnu kampanju podizanja svijesti o demenciji i borbi za dostojanstven život osoba koje žive s tom bolešću ili nekim drugim oblikom demencije. Kroz ovu kampanju ove godine se promiče nekoliko važnih poruka:
 da svi možemo doprinijeti višoj razini svijesti o demenciji, naučiti prepoznati njezine znakove i poduzimati jednostavne korake kako bismo smanjili rizik razvoja demencije;
 da ljudi koji žive s demencijom i njihovi obiteljski njegovatelji imaju pravo na poštovanje i društvenu uključenost, kao i na dijagnozu, kvalitetnu skrb i liječenje;
 da i mi kao zajednica uz pomoć vladajućih struktura u državi možemo smanjiti društveni i
ekonomski utjecaj demencije donošenjem Nacionalnog plana borbe
protiv demencije u skladu s prijedlozima Hrvatske udruge za Alzheimerovu
bolest i Globalnim planom Svjetske zdravstvene organizacije.

Zahvaljujući senzibilnosti patra Mariana Passerinija, redovnika Družbe Sinova Bezgrješnog začeća iz Rima za ovaj javnozdravstveni problem, u Kutini je osnovana Zaklada Ivanova kuća sa svrhom i ciljem promicanja karizme Družbe: biti bližnji, što je na herojski način činio u Rimu prije više od 100 godina naš sugrađanin, Ivan Bonifacije Pavletić. Pater Mariano kao predsjednik Zaklade i član Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, stvorio je uvjete za rad s oboljelima od demencija okupljanjem i edukacijom volontera i uređenjem adekvatnog prostora u Crkvenoj 64/66.
Ova vrsta aktivnosti kratkog je vijeka, postoji nepunu godinu dana. Usluge se pružaju u vidu organiziranog druženja u prostorijama Zaklade u Crkvenoj 64/66, srijedom od 10-12 sati, te odlascima u obitelji koje to žele, prema dogovoru i potrebama. Cilj ovih aktivnosti je rasterećenje obitelji koja skrbi o oboljelom, te održavanje psihofizičkog stanja oboljelih primjenom različitih vidova društvenih igara i primjerenih vježbi za zadržavanje mentalnih sposobnosti i socijalizacije.
Ako imate problem u svezi demencije, posebice Alzheimerove bolesti kod članova svojih obitelji, u susjedstvu ili poznatih, javite nam se u kuću ZIK-a, Crkvena 64/66, srijedom od 10-12 sati ili na tel. 098 974 8089.

NAJAVA!

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se 21. rujna! – Naš grad, uz sudjelovanje svih koji prepoznaju ovaj novi oblik prijetnje čovječanstvu na zdravstvenom području, obilježit će ga i prisjetiti se svih pogođenih ovom bolešću, u subotu, 21. rujna, prigodnim programom na prostoru naše tržnice od 9.00-11.00 sati!