Promocija nove knjige generala R. Stipčića

U Popovači, u Vinskom dvoru, održana je promocija knjige Rudija Stipčića, „Zagrebački korpus ZNG-a, 3. Operativna zona Zagreb. Riječ je o drugoj knjizi koju je taj brigadni general u mirovini napisao na tematiku Domovinskog rata. Stipčić vojnički dokumentirano opisuje stvaranje i ustroj Zagrebačkog korpusa ZNG-a na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Namjera mu je iz povijesnoga zaborava istrgnuti važna zbivanja iz Domovinskog rata, borbu hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost na prostorima Pounja, Pokuplja, Moslavine i Posavine, grada Zagreba, zagrebačkog prstena i Zagorja. Područja su to gdje je borbeno djelovanje postrojbi Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske, objedinjavalo Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG-a.
Knjiga je tiskana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a ocjenu vrijednosti knjige dali su stožerni general Anton Tus, prof. dr. Mladen Vedriš, general pukovnik prof. Darko Grdić i prof. dr. Tomo Jantol. Uređivački odbor vodila je Ružica Stipčić, ratna tajnica Zagrebačkog korpusa ZNG i 3. Operativne zone Zagreb. Riječ je o sudionicima događaja o kojima se piše u knjizi.
U tijeku priprema za obranu Hrvatske, u gradu Zagrebu je Zapovjedništvo Zbora narodne garde (Zapovjedništvo ZNG, odnosno GS HV), radi boljeg i efikasnijeg vođenja i zapovijedanja u početnim danima Domovinskog rata i nastajanja hrvatske vojske, ustrojilo Zagrebački korpus ZNG.
Kao vojno-područno zapovjedništvo, Zagrebački korpus ZNG organizira i provodi obranu od agresije na području Pounja: (općine Dvor i Kostajnica), Pokuplja: ( općine Sisak, Petrinja i Glina), Moslavine i Posavine: (Ivanić Grad, Kutina, Novska i Nova Gradiška), grada Zagreba: (općine Pešćenica, Centar, Podsused, Novi Zagreb, Sesvete, Dubrava, Trnje, Trešnjevka i Črnomerec), zagrebačkog prstena: (općine Dugo Selo, Sesvete, Samobor, Jastrebarsko, Vrbovec, Sv. Ivan Zelina, Velika Gorica, i Zagorja: (Zaprešić, Donja Stubica, Zlatar Bistrica, Zabok, Klanjec, Pregrada i Krapina).
Hrvatski branitelji iz navedenih općina i gradova u sklopu postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG, a od 4. listopada 1991. Zapovjedništva 3. Operativne Zone Zagreb uspješnim izvođenjem obrambenih bojeva i borbi na Zapadno-slavonskom bojištu, na Banijsko-kordunskom bojištu i Lasinjskom bojištu zaustavljaju i slamaju napadnu moć 5.K (korpusaJNA), OG-1(operativne grupe-1 JNA) i srbočetničkih snaga agresora, stvarajući uvjete za preotimanje operativne inicijative i prelazak snaga Zagrebačkog korpusa ZNG (3.OZ Zagreb) u napadna djelovanja.
Napadnim operacijama 3.OZ Zagreb, “ORKAN-91” na Novljanskom i Novogradiškoj bojišnici, “VIHOR” na Sisačkoj bojišnici i “KUPA” na Pisarovinskoj bojišnici, oslobođeno je 50 naseljenih mjesta i oko 1100 km², te omogućeno napadno djelovanje 2.OZ Bjelovar i olakšano djelovanje HV na svim ostalim bojištima na teritoriju RH.
Ostvareni uspjeh postrojbi u sklopu 3.OZ Zagreb u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine pokazao je agresoru, ali i ostalim političkim čimbenicima u svijetu, da je Hrvatska odlučna u oslobađanju svojih okupiranih područja. Da je njena oružana sila u stanju izvršit svaku zadaću koju pred nju postavi Vrhovništvo unatoč nedovoljne opremljenosti opremom i naoružanjem. Pobjeda HV izvojevane na svim bojištima ukupnog hrvatskog ratišta, primorala je JNA da zatraži prekid vatre i primirje u Sarajevu.
Ovaj uspjeh hrvatske vojske utjecao je, pored političkih aktivnosti Vrhovništva, i na međunarodno priznanje RH i njen prijem u organizaciju UN” – izjavio je autor Rudi Stipčić.
Promociji je prisustvovao gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković uz predstavnike braniteljskih udruga s područja Popovače, Kutine i Siska.