Predstavljen iProračun Grada Kutine

Grad Kutina predstavio je iProračun – moderno informatičko rješenje za prezentaciju podataka koje građanima pruža transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom.

Iza projekta nazvanog Otvoreni grad, kako je rečeno danas u Poduzetničkom inkubatoru koji je bio domaćin prezentacije, cilj je građanima omogućiti uvid u strukturu proračuna, prihode i rashode, izdvajanja po pojedinim odjelima, gradskim poduzećima, ustanovama itd. Projekt iProračun predstavljen je u nazočnosti pomoćnice ministra državne uprave Zrinke Bulić, te predstavnika informatičke tvrtke Libusoft s kojom grad Kutina surađuje dugi niz godina.

Pročelnik za financije Ivan Crnac osvrnuo se na sam početak digitalizacije u radu gradske uprave koja je u Kutini započela prije 14 godina osnivanjem gradske riznice koja se pokazala učinkovitim rješenjem sa značajnim uštedama, a kontrola nad prihodima i rashodima, kako je rekao, bila je znatno poboljšana. „Od siječnja 2019. i sve osnovne škole su u riznici, a unutar riznice od početka 2020. bit će i Sportski centar”.

Ono što bi građane najviše moglo zanimati je koliki su prihodi i rashodi proračuna, krediti, ulaganja u komunalnu infrastrukturu, u imovinu grada, trgovačka društva, rashodi škola, vrtića, socijale, zdravstva i drugih resora.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako Kutina ima ustrojen jedinstveni sustav uredskog poslovanja, a on kao gradonačelnik ima na raspolaganju programsko rješenje iČelnik koje mu omogućuje da u svakom trenutku ima nadzor nad financijama i uredskim poslovanjem u Gradu.
„iProračun je domaće informatičko rješenje koje građanima omogućava uvid u funkcioniranje grada u njihovu korist jer će tako znati s čime mogu računati, donose li odluke o svojoj budućnosti i u kojoj je fazi njihov predmet ili upućeni zahtjev. Gradu pak omogućava brzo i ažurno prezentiranje svih relevantnih informacija, kvalitetnu komunikaciju s građanima, što u konačnici učvršćuje međusobno povjerenje i jača osjećaj sigurnosti“, rekao je Babić. Predstavio je što će sve građani Kutine kroz iProračun imati na raspolaganju, te na koja će sve pitanja građana ovim putem moći biti odgovoreno.

Informatičko rješenje potpisuje tvrtka Libusoft koja surađuje s većinom jedinica lokalnih samouprava u Republici Hrvatskoj. Podaci u Gradu Kutini postoje i od prije, ali nisu bili lako dostupni, dok će sada rješenja biti pregledna i jednostavna za praćenje realizacije proračuna i sve druge relevantne pokazatelje, zaključili su iz tvrtke Libusoft čiji su predstavnici Željko Kokorić i Nedjeljka Jozić, te direktorica Gordana Vlahović. predstavili informatičke rješenja.
 

Pomoćnica ministra Zrinka Bulić rekla je kako digitalizacija nije sama sebi svrha: „Ovo je vrlo važno rješenje za Grad Kutinu. Uvid u prihode i rashode na nivou grada ima za krajnju posljedicu jačanje građana u povjerenje poslovanja grada jer mogu vidjeti na koji način se pune i troše proračunska sredstva. Građani će, kako je najavljeno, moći sukreirati i proračun za sljedeću godinu i na taj način će se poboljšati sama interakcija grada i stanovnika“, rekla je Bulić.
 


Koliko će građani uistinu koristiti dostupne podatke ostaje vidjeti, no iz gradske uprave pozivaju ih da pogledaju ono što ih zanima, postave pitanja i sudjeluju u cijelom procesu koji ima za cilj javnosti približiti korištenje proračunskog novca, no i potencijalnim investitorima dati jasniju sliku vezanu uz planiranje ulaganja u gradu Kutini.