Obilježen Dan policije u PU Sisačko-moslavačkoj

U prostorijama Interventne jedinice policije obilježen Dan policije u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj

Obilježavajući i proslavljajući Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca Sv. Mihovila danas, 26. rujna, u Sisku je održana središnja svečanost. Započela je u jutarnjim satima okupljanjem uzvanika u prostorijama Interventne jedinice policije gdje je načelnik policijske uprave Luka Pešut, s članovima svog kolegija i načelnicima policijskih postaja primio goste.

Uz brojne članove obitelji poginulih policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke, nazočni su bili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Cerjakom te predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, zatim Županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić, ispred Općinskog državnog odvjetništva u Sisku Ljerka Markušić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, zamjenici gradonačelnice Grada Siska Ivica Rendulić i Marko Krička te predsjednica Gradskog vijeća Grada Siska Ivana Cindrić, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje Viktorija Kaleb, načelnik općine Lekenik Ivica Perović, načelnik općine Martinska Ves Stjepan Ivoš, načelnik općine Sunja Grga Dragičević te predstavnici gradova i općina, kao i predstavnici pravosuđa, hrvatske vojske i svećenstva, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici medija.

„Lijepo vas pozdravljam i zahvaljujem što ste nam se pridružili u obilježavanju Dana policije. Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti obitelji naših prijatelja i kolega koji su svoje živote dali tijekom Domovinskog rata ili pak obavljajući svoju časnu i tešku dužnost hrvatskog policajca.Osvrćući se iza sebe i analizirajući proteklih godinu dana rada ove Policijske uprave, mogu istaknuti kako smo postigli pozitivne i dobre rezultate u otkrivenosti i suzbijanju kriminaliteta, prevenciji nastanka prometnih nesreća, zapljeni krijumčarene robe, suzbijanju ilegalnih prelazaka državne granice. Sve navedeno samo je jasni pokazatelj kako smo pronašli pravi modalitet postupanja i rješavanja zahtjevnih zadaća koje pred sve nas postavlja ova teška služba. Nastojat ćemo biti što više otvoreni prema Vama, javnosti, te iako je stanje sigurnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji vrlo dobro, u suradnji s lokalnom upravom još više poraditi na prevenciji kaznenih djela i prekršaja. A vama drage kolegice i dragi kolege, uz puno poštovanje zahvaljujem na svakom trudu, naporima i iskazanoj iznimnoj profesionalnost. Vi, i indirektno vaše obitelji, svakodnevno svojim životom i radom sudjelujete u obavljanju ovog zahtjevnog policijskog posla, za koji sam svjestan da mnogo puta nije bio niti ugodan niti lijep, ali u ovakve svečane dane, koji neminovno pobuđuju lijepe osjećaje, uvjeren sam da ste ponosni što ste hrvatski policajci. Želim vam svako dobro povodom našeg blagdana te puno sreće u budućem životu i radu“, rekao je na kraju načelnik Pešut.

Župan Ivo Žinić čestitao je Dan policije u svoje ime i u ime svojih suradnika. Istaknuo je kako je Hrvatska država jedna od najsigurnijih država na svijetu zahvaljujući hrvatskoj policiji i kako tu sigurnost moramo sačuvati i za budućnost naše djece. Naglasio je da je posao policajca težak, zahtjevan i odgovoran, ali da je časno nositi odoru hrvatske policije.

Uputivši čestitku za Dan policije prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnice Grada Siska Ivica Rendulić te između ostaloga istaknuo: “U borbi za slobodu, na samom početku, prvi udar, najteže dane, primili su na sebe pripadnici policije. To ne smijemo nikada zaboraviti i to moramo uvijek s ponosim istaći i odati dužno poštovanje.“  Nadalje je naglasio kako je poziv policajca vrlo zahtjevan, i da je suradnja sa policijom u zajednici nešto što je vrlo neophodno.

Nakon prigodnih obraćanja načelnik Policijske uprave Luka Pešut je uručio pohvalnice 18 policijskim službenicima i to 14 policijskim službenicima zbog savjesnog i profesionalnog obavljanja službe, jednom policijskom službeniku zbog iskazane visoke profesionalnosti i promicanja ugleda policije, dvjema policijskim službenicama zbog iznimno savjesnog i profesionalnog obavljanja službe koje se izravno odrazilo na radne rezultate Policijske uprave iz područja maloljetničke delinkvencije i kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika te voditelju odjela organiziranog kriminaliteta zbog iskazane visoke profesionalnosti i odgovornosti kojom su postignuti iznimni rezultati u suzbijanu kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Dvojica policijskih službenika Policijske postaje Kutina primili su prigodne nagrade za iznimne rezultate koje su postigli tijekom pružanja ispomoći u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Nakon središnje svečanosti ispred središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je policijski kapelan don Ivo Borić predvodio prigodnu molitvu.

Svečano obilježavanje nastavljeno je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa gdje je sisački biskup mons. Vlado Košić predvodio misu zadušnicu za sve poginule i nestale pripadnike Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Svečano obilježavanje Dana policije završilo je svečanim domjenkom u prostorijama Interventne jedinice policije.

Nadamo se ćemo i dogodine u ovakvom ugodnom druženju proslaviti naš dan, Dan policije i blagdan Sv. Mihovila.