Nova cisterna kutinskim vatrogascima

Pred zgradom JVP Kutina izvršena je primopredaja nove vatrogasne cisterne za Vatrogasnu postrojbu Kutina koja je dodatno ojačala operativnu spremnost postrojbe.

Tehničke detalje vozila je predstavio zapovjednik postrojbe Marijo Paluh. Radi se o vatrogasnoj cisterni predviđenoj za prijevoz 10.000 litara vode proizvođača Flammer iz Ozlja. Vatrogasna cisterna ima ugrađenu vatrogasnu pumpu NT 10-1000, te ostalu opremu za gašenje, a predviđena je i za prijevoz pitke vode. Cisterna je kupljena putem kredita Vatrogasne postrojbe Kutina za čije podmirenje je Grad Kutina osigurao sredstva u visini 1.125.000,00 kuna. Nabavkom ovog vozila VP Kutina je u potpunosti ispunila sve obveze iz Procjene i Plana zaštite od požara o potrebnom broju i vrsti vatrogasnih vozila.


„Grad Kutina je kupio vatrogasnu cisternu koja vrijedi 1.125.000,00 kuna to je novo vozilo proizvedeno samo za Grad Kutinu i time smo htjeli poboljšati tehničku opremljenost naše profesionalne vatrogasne postrojbe. Dio plana kojeg smo napravili na početku mandata uključuje da u naredne 4 godine poboljšamo materijalnu opremljenost naših postrojba uključujući DVD-e te profesionalne vatrogasne postrojbe i u tome uspijevamo. U protekle dvije godine kupili smo nekoliko kombi vozila za naša Dobrovoljna vatrogasna društva s čim smo znatno podigli njihovu opremljenost, ali i zanimanje mladih za rad DVD-a koji su dobili mogućnost lakšeg prijevoza na takmičenje vatrogasnih vještina“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Dodao je kako je Grad Kutina Vatrogasnoj postrojbi nabavio novo vozilo za
razliku od dosadašnje prakse nabavke rabljenih vozila iz Njemačke. Da je riječ o prijeko potrebnom vozilu govori i to da nova vatrogasna cisterna može poslužiti i u civilne svrhe jer može prevoziti pitku vodu s kojom u slučaju nesreće može opskrbiti stanovništvo.
U svom obraćanju, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, istaknuo je da mu je uvijek drago vidjeti kada lokalna zajednica surađuje s vatrogascima i pomaže im u nabavi prijeko potrebne opreme.

„Nabavka ovakve opreme sigurno označava jedan doprinos, još veću operativnu spremnost i mobilnost Vatrogasne postrojbe Kutina, jer uz sprječavanje požara riječ je i o vozilu koje ima mogućnost prijevoza pitke vode za građane Grada Kutine i okolnih mjesta. Ovo je zaista jedna velika nadogradnja Vatrogasne postrojbe Kutina“, poručio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.
Predsjednik VZGK Slavko Špiček i zapovjednik Mario Paluh zahvalili su Gradu na podršci, a potom je gradonačelnik Zlatko Babić ističući zadovoljstvo stanjem u JVP Kutina, Vatrogasnoj postrojbi uručio ključeve vozila.

„Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas predali ključeve vozila našim vatrogascima i mogu samo obećati da će suradnja JVP i Grada i dalje bit na visokoj razini te da ćemo nastaviti potpomagati ovu postrojbu koja je uvijek bila servis građanima i jamčila sigurnost života u gradu“, rekao je gradonačelnik Babić.
Vatrogasnu cisternu blagoslovio je Ivan Benković, župnik u Repušnici i dekan Kutinskog dekanata. (izvorwww.kutina.hr)