Vatrogasci VP Kutina sudjelovali u EKO akciji Čišćenje bez granica – Savudrija 2019.

U povodu Svjetskog dana okoliša koji se obilježava 5. lipnja, ronioci iz Hrvatske i Slovenije zajedno su se udružili i u nedjelju čiste podmorje u Savudrijske vali i to obje strane zaljeva – slovenske i hrvatske. U akciju su sudjelovali i pripadnici JVP Kutina.

U velikoj ekološkoj akciji pod nazivom “Čišćenje bez granica”, u čišćenju podmorja Savudrijske vale sudjeluje 200 ronioca, koji su iz podmorja uklanjali krupni otpad ispred Pirana te u Savudriji kraj kampa Veli Jože i u luci.

Poseban doprinos dala su djeca iz IV. Međunarodne dječje ronilačke ekopatrole, koja su pod vodstvom instruktora ronjenja pomagali u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože. Uz hrvatske i slovenske ronioce, u akciji su sudjelovali i ronioci iz više klubova i udruženja iz Bosne i Hercegovine. Glavni je cilj akcije, uz čišćenje podmorja, podizati svijest građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru. Kako bi se u tome uspjelo, nužno je povezivanje građana svih generacija i susjednih zemalja, poručuje organizator akcije – Promocija ronjenja.