„Tikva mala, a stotinu šara“ – kulturna razmjena Kutine i Osijeka

Otvorenje izložbe „Tikva mala, a stotinu šara“ u Galeriji Muzeja Moslavine bila je uvertira u obilježavanje manifestacije „MoslaVina“ održane proteklog vikenda u Kutini. Muzej Moslavine Kutina i Muzej Slavonije Osijek njeguju dobru suradnju, te je nakon gostovanja izložbe „Zaviri ispod“ kutinske etnologinje Slavice Moslavac u Osijeku, sada otvorena uzvratna izložba u kutinskom Muzeju Moslavine. Autorica izložbe „Tikva mala, a stotinu šara“ je Vlasta Šabić.
    

U prepunoj Galeriji Muzeja Moslavine autoricu Vlastu Šabić, direktora muzeja Slavonije Osijek Denis Detlinga i ostale nazočne pozdravila je direktorica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, dok je o izložbi više govorila kutinska etnologinja Slavica Moslavac. Osim tekstova i fotografija na plakatima i rollupovima izložba prikazuje oko stotinu ukrašenih i pedesetak neukrašenih tikvica, raznih veličina i motiva, te drugih predmeta ukrašenih tikvičarskim motivom, kao što je namještaj, glazbeni instrumenti, rog, tikvičarski motivi na tekstilu, pisanicama…

„Kod nas u Slavoniji duga je tradicija ukrašavanja i šaranja tikvica kao i ornamentika što je tipično za jedan uži prostor sjeveroistoka, odnosno područja bivše Vojne Krajine, u županjskom, đakovačkom kraju, te dijelu vinkovačkog i brodskog kraja. Ova tehnika ima od 2007. godine svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i danas se njome bavi nekolicina šarača, uglavnom u županjskom kraju”, rekla je autorica izložbe Vlasat Šabić.  


 Slavica Moslavac u stručnom katalogu koji prati izložbu osvrnula se na šaranje tikvica u Moslavini, Posavini i Bilogori, te specifičnostima našega kraja. U tom osvrtu praktično su joj pomogle i odgajateljice Dječjeg vrtića Kutina koje su za ovu izložbu izradile nekoliko tematskih lutaka od tikvice i komušine karakterističnih za moslavačko – posavski prostor.
  

Izložbu su u glazbenom dijelu popratile Rusalke i Kutinske dunje, a pjesmom “Željo moja” francuski gosti na izložbi vina MosaVina zbor “La Serre enchantee” zagrijali su atmosferu prije samog otvorenja izložbe koja je završila zajedničkom pjesmom.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić. Babić je pozdravio goste iz Slavonije kao i njihovu suradnju na području kulture s Kutinom, a gostima iz Francuske poželio je ugodan boravak u Moslavini.