Žena nije sjena

GALERIJA FOTOGRAFIJA
VIDEO izjava Jozefine Kranjčec i Martine Turkalj
Udruga OSI Kutina početkom kolovoza prošle godine započela je provedbu projekta Žena nije sjena u okviru Nacionalnog programa zapošljavanja žena Zaželi. Kroz ovaj projekt zaposleno je 10 žena iz teže zapošljive skupine te pružaju pomoć u 50 kućnastava na području Grada Kutine, Grada Popovače, Općina Lipovljani i Velika Ludina, s pripadajućim naseljima. Zaposlene žene rade na poslovima pomoći i brige za starije osobe s invaliditetom te članove Udruge.
Udruga „OSI“ Kutina uspješno je prijavila i ostvarila financijsku podršku u iznosu 2.015.546,69 kn bespovratnih sredstava u 100% iznosu financiranja od strane davatelja sredstava.
„Projekt će se provoditi 30 mjeseci, a u navedenom razdoblju zaposlit će se žene koje su u evidenciji HZZ-a s najviše srednjom stručnom spremom s naglaskom na starije od 50 godina, žrtve nasilja, samohrane majke, žene s invaliditetom i sl. na razdoblje od 24 mjeseca.“, rekla je voditeljica projekta Martina Turkalj.
Predsjednica Udruge OSI Kutina Jozefina Kranjčec dodala je ako će žene osim zapošljavanja pohađati obrazovanje koje je obvezno prema projektu a nakon kojeg će steći Potvrdu koja će im osigurati ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta.
U Udruzi OSI zadovoljni su s dosadašnjim tijekom provedbe projekta. Isto zadovoljstvo dijele zaposlene žene i korisnici usluga pomoći u kućanstvima. „Kao i na svakom početku, bilo je poteškoća, ali sada smo se uhodali i svi vjerujemo u uspjeh projekta.“, ističu voditeljica projekta i predsjednica Udruge OSI.
Udruzi su partneri u projektu Žena nije sjena: Grad Kutina, Hrvatski zavod za zapošljavanje Kutina te Centar za socijalnu skrb Kutina, dok će se suradnja ostvariti i s Pučkim otvorenim učilištem Kutina preko kojeg će se organizirati obrazovanje žena.
„Ovaj projekt je od velike važnosti za našu zajednicu jer će se tako smanjiti siromaštvo, poticati zapošljavanje, pomoći najugroženijim skupinama, poticati partnerstvo na lokalnoj razini i na kraju, zajedničkim snagama, našu lokalnu zajednicu pretvoriti u kvalitetnije mjesto za život.“, poručila je Jozefina Kranjčec.

Projekt Zaželi-program zapošljavanja žena“ pod nazivom „Žena nije sjena” financiran je u okviru Operativnog programa u okviru Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Isti je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju žena na tržištu rada i zaštite prava žena, te promicanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva što govori činjenica da su zaposlene žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a pružaju pomoć i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
Ovaj se projekt provodi kroz ” Zaželi – program zapošljavanja žena” financiran u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program je u skladu se europskim i nacionalnim preporukama o unaprijeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.