Svaki dan uz OA olakšan 2

Udruga OSI  Kutina u travnju 2017. započela je projekt „Svaki dan uz osobnog asistenta olakšan 2“ koji se financira iz Europskih fondova. Riječ je o nastavku istoimenog projekta iz 2015 godine. Tako je Udruga OSI osigurala kontinuirano korištenje usluga osobnih asistenata osoba s invaliditetom na području Gradova Kutine i Popovače te općine Velika Ludina. U provedbi projekta zaposleno je 15 asistenata, od čega je zaposlenje dobilo 5 novih osoba. Vrijednost je projekta gotovo 2 mil. kn i provodi se  do 1. travnja 2019. godine.
Rezultati projekta predstavljeni su na konferenciji za novinare.
VIDEO izjava Jozefine Kranjčec, predsjednice Udruge Osi Kutina

Vesna Butina, voditeljica projekta „Svaki dan uz OA olakšan 2“ istaknula je kako je projekt financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. “Sadržaji projekta su primarno usmjereni za zadovoljavanje osnovnih potreba korisnika. Većinom su to potrebe vezane za hranjenje, osobnu higijenu i slično. Osim toga korisnici uz osobne asistente mogu zadovoljiti i potrebe za osnovnom komunikacijom, druženjem i pripadanjem. Korisnik ima osjećaj da bolje kontrolira svoj život, pogotovo osobe s najtežim invaliditetom. Omogućiti osobama s invaliditetom izbor  jedna je od glavnih zadaća ovog projekta, da oni mogu odlučiti što i kako žele provesti svoje vrijeme, umjesto da im netko to odredi. Korisnici kroz ovaj projekt mogu zadovoljiti potrebu i za zabavom tako da im osobni asistent stvori uvjete da rade ono što ih vesele. Mi provodimo aktivnosti sa korisnicima i osobnim asistentima te nastojimo održavati kvalitetu usluge za što bolje socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, osigurati im kvalitetnu njegu i pružiti potporu kvalitetnijem društvenom životu.“, rekla je voditeljica projekta.

Osobni asistenti i korisnici usluge osobnog asistenta u projektu prošli su edukacije kako bi projekt bio uspješno proveden i ostvareni ciljevi projekta. Uz uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život lokalnoj zajednici vrijednost je projekta i zapošljavanje osoba koje su bili višegodišnji tražitelji zaposlenja. U projektu je zaposleno 19 osoba na rok od dvije godine koliko traje provedba projekta.
Poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i zapošljavanje građana veliki su doprinosi lokalnoj zajednici Udruge OSI. Udruga se istaknula korištenjem sredstava iz EU i nacionalnih fondova. Organizacije civilnog društva, posebice udruge osoba s invaliditetom iskoristile su 92% raspoloživih sredstava u fondova. To je znatno više od prosjeka kojeg ostvaruje gospodarski i društveni sektor u Hrvatskoj.

Udruga OSI u Kutini prednjači po korištenju fondova zahvaljujući kvalitetno pripremljenim i provedenim projektima. „To je naš zajednički uspjeh, svih članova Udruge OSI i vrlo sam ponosna zbog toga.“, rekla je Jozefina Kranjčec, predsjednica Udruge OSI. Dodala je kako u Udruzi pripremaju nove projekte i nastavke projekata koji su u provedbi. „Za sve što radite, morate stvoriti preduvjete. I mi, da bi Udruga OSI bila ovakva kakva je danas, morali smo stvoriti preduvjete. Počeli smo sa malim projektima, sredstvima iz proračuna. Danas smo se većinom prebacili na korištenje EU sredstava, jer zašto bismo oštetili vlastitu državu ako postoji mogućnost da povučemo ova krasna sredstva. Trudit ćemo se i dalje da pišemo projekte i da povlačimo sredstva. Zapošljavamo, pružamo socijalnu uslugu potrebitima i time popravljamo proračune općina i gradova na području našeg djelovanja, jer Udruga OSI Kutina uz Grad Kutina djeluje na području Grada Popovače i općina Velika Ludina i Lipovljani.“, istaknula je Jozefina Kranjčec.

Udruga OSI koristi prostorije u zgradama u Ulici A. Šenoe i Crkvenoj ulici. Za nove projekte nedostaje joj prostora pa očekuje i pomoć grada u rješavanju tog problema. Najveća želja Udruge OSI je uređenje Senzorne prostorije u zgradi u Crkvenoj ulici.
Unatoč nedostatku prostora za aktivnosti Udruga OSI nastavit će i dalje raditi za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, a za opće dobro lokalne zajednice.

Projekt: Svaki dan uz OA olakšan 2 financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom.
NOSITELJ PROJEKTA: Udruga OSI – osoba s invaliditetom Kutina VRIJEDNOST PROJEKTA 1,992,663.58 Kn
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. 4. 2017. – 1. 4. 2019.
IZNOS EU POTPORE: 1,992,663.58 KN
CILJNA SKUPINA: osobe s invaliditetom od 18 do 65 godina s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima
SVRHA I OPRAVDANOST PROJEKTA: unapređenje kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama, kako i jačanje socijalne uključenosti kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije. Projektom se pruža potpora neovisnom življenju što uključuje: pravo na izbor, donošenje odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku. Usluga osobne asistencije omogućava osobi realizaciju aktivnosti koje osoba s invaliditetom ne može obaviti sama, što doprinosi izjednačavanju mogućnosti, aktivnom uključivanju u život zajednice OSI. Ova usluga pridonosi i sprečavanju institucionalizacije i ostanak OSI u obitelji.