Smeće je poskupjelo 300%

Konferencija za novianre HSS-a Kutina
.
Novi sustav gospodarenja otpadom na području Grada Kutine nije unaprijedio uslugu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada te je građanima smanjio količinu usluge, povećao cijene i nametnuo nove obaveze. Rečeno je to na konferenciji za novinare HSS-a ogranak Kutina. Predsjednik ogranka i županijske organizacije HSS-a, saborski zastupnik Željko Lenart zato je pozvao gradonačelnika Kutine i stranke na vlasti da uvaže ovaj kako je rekao, apel za poboljšanje sustava.
Dragutin Vagner, vijećnik HSS-a u Gradskom vijeću Kutine podsjetio je kako su nakon promjene vlasti vijećnicima predstavljeni rezultati revizije i tzv. financijske forenzike u komunalnom poduzeću Eko Moslavina. „Vladajući su tada rekli kako je u poduzeću potrebno smanjiti broj zaposlenih, povećati cijenu usluge, zaustaviti odvoz otpada na odlagalište iz drugih gradova te prodati kamion.“, rekao je Dragutin Vagner i nastavio…

Dragutin Vagner, vijećnik HSS-a u Gradskom vijeću Kutine

Dragutin Vagner izrazio je nezadovoljstvo novim cijenama odvoza otpada te je rekao kako je povećanje cijena izrazito veliko. „HSS se zalagao da se odvoz otpada naplaćuje prema predanoj količini otpada.“, rekao je Vagner te je izrazio nezadovoljstvo novim sustavom koji nije polučio očekivani rezultat.

Suvlasnici u stambenim zgradama u Kutini sada imaju povećanje cijene odvoza otpada 300%, rekao je Vagner te je upozorio na probleme stanara. „Zgrade nemaju adekvatne prostorije za odvojeno prikupljanje otpada, jer su zajedničke prostorije zatrpane otpadom.“ Zato predlaže češće odvoženje korisnog otpada. Predložio je da se nađe i bolje rješenje za prikupljanje otpada. Dragutin Vagner izrazio je i nezadovoljstvo sustavom kazni predviđenih Zakonom. „Kante stanara stoje cijeli dan van kad je odvoz otpada. Često se događa da u kante stanara otpad nepravilno odlažu nepoznati građani, a stanari dobivaju žute kartone s upozorenjem kako nisu pravilno odložili otpad iako to oni nisu učinili“. Dragutin Vagner zaključio je kako novi sustav ne potiče građane da odvojeno sakupljaju otpad te su građani zbog povećanih cijena i nedostatka kanti za odvojeno sakupljanje pribjegli drugim rješenjima.

Dragutin Vagner, vijećnik HSS-a u Gradskom vijeću Kutine

Željko Lenart, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a zato je zatražio od gradonačelnika Kutine da utječe na poboljšanje sustava

Željko Lenart, saborski zastupnik predsjednik HSS-a SMŽ

HSS Kutina predložio je uređenje više zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada u blizini stambenih zgrada u Kutini.