Promocija nosača zvuka „Pjesme i plesovi“ KUD-a Repušnica

KUD Repušnica sinoć je u kutinskom Domu kulture predstavio svoj dvostruki CD u izdanju Croatia recordsa pod nazivom „Pjesme i plesovi“.
 

Duga tradicija KUD-a Repušnica u Moslavini je poznata, a uz sreću što je ovo moslavačko selo dalo brojne aktivne kulturne djelatnike, poput Dragutina Pasarića, Katarine Brkić, ali i danas mlađih generacija, Sanje Durbek, Siniše Pastule, Martina Durbeka i drugih, tradicija ovoga sela neće biti zaboravljena. Svima je na tome uvodno zahvalila predsjednica KUD-a Sanja Durbek.

KUD Repušnica dosad se potrudio oko brojnih izdanja što tiskanih, što notnih djela, koja nastoje zapisati sve što se zapisati može.

Od novijih djela spomenimo „Leta letiju – tradicija ostaje“ koje govori o KUD-u Repušnici i njegovom djelovanju od 1930. godine. Tu je i  „Narodno ruho Repušnice“ iz 2015. koje na 92 stranice daje pregled narodnog ruha toga kraja, pa sve do „Tamburaške pjesmarice Moslavine“ iz 2016. koja je bila temelj za snimanje CD-a „Pjesme i plesovi“. Tamburaška pjesmarica sadrži 72 folklorne skladbe na 96 stranica priređene za tamburaške sastave i orkestre, a koji su nastali prema snimkama s nastupa iz nekih davnih vremena. Ova pjesmarica zaživjet će upravo kroz CD „Pjesme i plesovi“, a obol cijelom projektu dala je Glazbena škola Požega.

Glazbeni urednik i producent CD-a je Damjan Pirović, a CD je snimljen u studiju Glazbene škole Požega, gdje su ga snimili nekad učenici, a danas profesori tamburaši: Dominik Milošević, Želimir Stehlik, Martin Durbek, Martin Marijanović, te Patrik Piškorjanac u aranžmanu Siniše Pastule.
  

Promocija CD-a pjesme i plesovi održana je u nazočnosti brojnih gostiju koje je u ime KUD-a Repušnica pozdravila predsjednica Sanja Durbek. Kako su rekli njezini najbliži suradnici poput Maje Dobranić, bez njezine „čvrste ruke“ ne bi bilo niti novih projekata među kojima je i novi promovirani uradak.

Čestitke uz promociju CD-a „Pjesme i plesovi“ u ime Sisačko moslavačke županije uputila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, u ime Grada Kutine gradonačelnik Zlatko Babić, te svi zaslužni Repušnjaci koji godinama podupiru rad KUD-a kako se tradicija najvećeg sela na području Kutine ne bi zaboravila. Da svoj rad svakodnevno unaprijeđuju pokazuju njihovi brojni nastupi, rad svih sekcija uključujući folklor i tamburaše, ta sudjelovanje na svim bitnim manifestacijama na području Kutine, ali i šire.

Sinoćnji program uključio je kratak presjek njihovog rada, kao i nastup tamburaškog sastava Prima benda, i profesora tamburaša koji su izveli nekoliko skladbi.

„Naš je cilj ne dozvoliti da naša pjesma i naš folklor padne u zaborav. Danas se trudimo za buduće generacije, radimo na uključivanju mladih i iznimno nam je važno da u budućnosti svatko tko želi znati odsvirati, ili otplesati folklor našeg kraja ima zapisane note, korake, sačuvanu nošnju i bude siguran da se narodna baštine neće oteti zaboravu“, zaključila je Sanja Durbek.