Poziv na prezentaciju programa društveno poticane stanogradnje (POS)

Grad Kutina je u pripremi realizacije projekta izgradnje višenamjenske zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana. Projekt je to o kojem se već duže vremena priča, no problem je bio na koji će se način taj projekt financirati. “Sada je pitanje financiranja zgrade riješeno, financiranje će ići od strane APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretininama) oni će sudjelovati u finaciranju zgrade i kasnije u prodaji prostora u zgradi”, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić na današnjoj konferenciji za novinare.

Natječaj za podnošenje zahtjeva i predaju tražene dokumentacije za kupnju stana po modelu POS-a je u tijeku i traje do 14. ožujka. Dokumentacija se dostavlja poštom ili osobno na adresu Grada Kutine, Trg kralja Tomislava 12. Kako bi upoznali sve zainteresirane s cijelim ovim projektom i detaljima oko kupnje stanova po modelu POS-a Grad Kutina organizira javnu tribinu koja će se održati 6. ožujka u 15.30 u zgradi bivše Kockice, danas Poduzetničkog inkubatora u ul. Hrvatskih branitelja 2.


Predstavnici APN-a će objasniti sve detalje oko kupnje stana i odgovoriti na sva pitanja potencijalnih kupaca stanova, a oni koji se još nisu odlučili imat će vremena do 14. ožujka podnijeti zahtjev.

 Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić rekao je više detalja oko same zgrade odnosno stanova. Riječ je o parceli 3093 m2. Višenamjenska zgrada sastojat će se od stambenog dijela, multifunkcionalne društvene dvorane i poslovnih prostora. U planu je ukupno 27 stanova. 13 stanova su stanovi namijenjeni preostalim nezbrinutim Hrvatskim ratnim vojnim invalidima s područja Kutine što je u nadležnosti Ministarstva branitelja, dok je 14 stanova namijenjeno za komercijalnu prodaju putem modela POS-a.

 Zgrada ima i društvenu namjenu za multimedijalnu dvoranau i 4 poslovna prostora u prizemlju veličine od 76 – do 360 m 2. Imat će 4 kata, garažni i podrumski prostor. Među stanovima će biti garosnijera, jednosobnih, jednoipolsobni, dvosobnih, dvoipolsobnih i trosobnih stanova, što bi trebao zadovoljiti sve potrebe potencijalnih kupaca.
 


Cijena stana najvažnije je pitanje koje zanima građane, ali ona još nije definirana. Poznato je da zakonski najviša cijena kvadrata stana po modelu POS-a iznosi 1200 eura, no ona će vjerojatno biti niža, a sve ovisi o cijeni gradnje zgrade. Kvadrat stana u sebi ima uračunatu i cijenu garažnog prostora i podrumskog spremišta. Kupnja stanova po modelu POS-a, zaključuje Krmelić, popularna je, jer u svakom slučaju nudi bolje uvjete financiranja i kreditiranja i to je razlog zašto se ljudi odlučuju za kupnju stana po ovom modelu.
Gradonačelnik Babić pozvao je sve zainteresirane na javnu tribinu 6. ožujka u 15.30 u zgradi Poduzetničkog inkubatora u ul. Hrvatskih branitelja gdje će moći dobiti sve informacije koje ih zanimaju direktno od predstavnika APN-a.