OŠ Z. Sever u Popovači u finalu za Nagradu Hrvatske komore arhitekata

Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači nominirana je u finale za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu, Hrvatske komore arhitekata. Nagrade se dodjeljuju za istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su i realizacije: Kuća Jerini, Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ te Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu.

Za Medalju za urbanizam u konkurenciji su dva rada: Projekt urbana sanacija i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su tri rada: Knjiga/brošura: „Arhitektura 20 stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – Tekstovi 2017/2018“, „Laboratorij arhitekture“ i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 5. travnja na Danima arhitekata u Splitu.

Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:

1. Kuća Jerini
Autor | Branka Juras, koautor | Lorena Posinković
Foto: Robert Matić

2. Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ
Autor | SANGRAD+AVP: Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, FLANSBURGH ARCHITECTS: David A. Croteau, Jenni Katajamäki, suradnici | Gordana Gregurić Miočić, Martina Petrač, Ida Katić
Foto 1: Erick Velasco Farrera
Foto 2: Robert Benson

3. Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači
Autori | Mia Roth-Čerina i Tonči Čerina, suradnici | Tajana Jaklenec i Nebojša Weiner
Foto 1: Marko Mihaljević
Foto 2: Luka Korlaet

4. Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu, Općina Rakovica
Autor | Abstracto studio d.o.o. Ivan Plemenčić, suradnici | Ivana Družinec, Nina Delač, Adriano Penava, Nikola Paunović, Petra Starčević
Foto: Sanja Jagatić

Za Medalju za urbanizam Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. Projekt urbana sanacija: koncepcija i provedba 6 pilot-projekta u cilju istraživanja metodologije urbane sanacije, organizacija stručnog skupa i izrada zbornika „Urbana sanacija“,

Koncepcija, vodstvo i koordinacija projekta | Irena Matković Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić, urednica zbornika | Ariana Korlaet

2. Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“
Autori | Vana Rodin Kružić i Sanja Turk

Za Medalju za konceptualni pothvat Ocjenjivački sud nominirao je tri rada:

1. Knjiga/brošura: „Arhitektura 20 stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – Tekstovi 2017/2018“
Autori | Antonija Galac, Janja Ivanec, Filip Kobzinek, Janko Jelić, Petra Korpar, Kristina Škrokov

2. „Laboratorij arhitekture“
Autori | Blanka Levačić, Silvija Pranjić, Ana Martinović, Mirjana Pintar

3. Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“
Autori | Vana Rodin Kružić i Sanja Turk