Mladi i vjera u odluci traženja izbora zvanja

Šesti Dani kršćanske uljudbe zaključeni su u petak 8. ožujka, okruglim stolom na temu „Mladi i vjera u odluci traženja izbora zvanja“. O temi govorili su kancelar Biskupije preč. Janko Lulić koji je tom prigodom i predstavio okupljenima zaključke s posljednje Biskupske sinode o mladima te povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić koji je za tu prigodu pripremio prikaz projekata za mlade u Sisačkoj biskupiji.
Okruglom stolu su nazočili i sisački biskup Vlado Košić te učenici sisačkih osnovnih i srednjih škola koji su se uključili u promišljanje kroz literarne, likovne i video uratke.

Govoreći o Sinodi o mladima i završnom dokumentu koji je ona donijela, preč. Lulić je rekao kako je želja Crkve, a što se pokazalo i kroz ovu Sinodu, da bude otvorenija, znakovitija i privlačnija za mlade. „No bilo bi pogrešno tu želju za promjenom čitati kao puku strategiju za pridobivanje mladih, kao trčanje za duhom vremena ili kao reformu radi reforme. To je poziv na obraćenje, u tom smislu se Crkva želi mijenjati i to jedna je od njezinih konstitutivnih zasada. Najbolje to do izražaja dolazi na završetku čitanja ovog vrijednog dokumenta, koji čitav rad Sinode tumači u svjetlu općeg poziva na svetost… Netko je primijetio da je Crkva na toj Sinodi naučila slušati. Doista, biskupi se u završnom dokumentu često pozivaju na slušanje mladih, kako 36 mladića i djevojaka koji su kao slušači sudjelovali na Sinodi, tako i mladih koji su se očitovali u pripravnim fazama, poglavito na predsinodskom susretu u Rimu“, rekao je kancelar ustvrdivši kako su mladi pridonijeli buđenju sinodalnosti kao važnog sredstva obnove i misijskog zamaha Crkve.
Preč. Lulić je istaknuo i kako je očito da je slušanje mladih urodilo sagledavanjem kompleksnog stanja u kojem žive, bili oni u zemljama prvog, drugog ili trećeg svijeta. „Uz sve velike probleme kojima su izloženi mladi u svijetu, a i u Crkvi, temeljni ton dokumenta je vedar i ispunjen nadom, sviješću da Crkva može, pa stoga i mora djelovati i naviještati, tražiti nova inventivna rješenja kako prenijeti blago radosne vijesti i humanizacijski potencijal koji milošću Božjom ima“, zaključio je Lulić.
U drugom dijelu vlč. Grbešić je podsjetio na aktualnu Godinu mladih u Biskupiji predstavivši okupljenima brojne kampove, koncerte, duhovne obnove, hodočašća, Katoličku malonogometnu ligu i druge programe koji se održavaju pod povjerenstvom za pastoral mladih. Vlč. Grbešić je posebno izdvojio prvi hrvatski Mladifest koji će se po uzoru na onaj u Međugorju održati u lipnju o.g. u Viduševcu. U nastavku, svoja razmišljanja o problemima i specifičnostima mladih, a posebno vjernika, u današnjem društvu iznijeli su i učenici Gimnazije Sisak i Strukovne škole Sisak.
Na kraju svima uključenima u ovogodišnje Dane kršćanske uljudbe, a posebno voditeljici Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Korneliji Marović, zahvalio je biskup Košić ujedno zatvorivši time ovogodišnju manifestaciju. (SV)