Je li SMŽ klijentelistička županija

 AKTUALNI SAT SKUPŠTINE SMŽ 13. ožujka 2019.

Skupština Sisačko-moslavačke županije usvojila je Plan održavanja i građenja županijskih i lokalnih cesta na području Sisačko-moslavačke županije za 2019. godinu.
     Na području Grada Kutine rekonstruirat će se dionice cesta u nadležnosti Županijske uprave za ceste ukupne duljine 6,5 km. Prema tom planu ove će se godine obnoviti dionica Županijske ceste u Međuriću dužine 1,6 km te dionice lokalne ceste u naseljima: Kutinica (1,6 km), Mikleuška (1,35 km), Jamarice (0,5 km) i Gojlo (1,35 km). Vrijednost je radova 3 mil. kn, a zajednički će ih sufinancirati Županijska urpava za ceste i Grada Kutne svaki u iznosu od 1,5 mil. kn.   
     Na području Sisačko-moslavačke županije ukupno je 1200 km cesta za koje je nadležna Županijska uprava za ceste, od toga je 1000 km asfaltiranih prometnica. Da bi se održao 100% standard održavanja županijskih i lokalnih cesta potrebno je ukupno 56 mil. 800 tisuća kn. U financijskom planu za 2019. godinu Županijske uprava za ceste na raspolaganju ima tek 20 mil. kn.

Županjska uprava za ceste propisani standard održavanja može održavati na 41,5% županijskih cesta te 26% propisanog standarda za lokalne ceste.

Vijećnici Skupštine sisačko-moslavačke županije usvojili su Izvještaj o stanju sigurnosti i rezultatima rada Policijske uprave Sisačko-moslavačke u 2018. godini.

Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke

Luka Pešut, načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke rekao je kako je stanje sigurnosti na području Županije zadovoljavajuće što potvrđuju   statistički pokazatelji.

Vijećnici su prihvatili i Izvještaj o radu Župana u prošloj godini. Župan Ivo Žinić istaknuo je kako su u Županiji pokrenuti mnogobrojni projekti kojima je cilj pokrenuti razvoj svih dijelova županije kako bi se promijenili negativni trendovi u gospodarstvu i demografiji. Oporbeni vijećnici nisu se složili s županom te su rekli kao na 97 stranica Izvještaja o radu župana ne vide nove projekte. Oporbeni vijećnici su prigovorili županu zbog zapošljavanja u Upravi Sisačko-moslavačke županije te su rekli kako je Sisačko-moslavačka županija postala klijentelistička županija jer na 100 zaposlenih u realnom sektoru dolazi 64 zaposlenih u javnom sektoru. U dugim županima malo su mjereni pa je taj indeks 43 zaposlenih u javnom sektoru na 100 zaposlenih u realnom sektoru.

Župan Ivo Žinić pitao je oporbene vijećnike kako mogu biti proti zapošljavanja. Jer, u Županiji je samo 20 djelatnika otišlo u mirovinu te je, između ostalog i zato trebalo zaposliti nove djelatnike. „Kad smo preuzeli odgovornost za Županiju u županijskoj razvojnoj agenciji SI-MO-RA bilo je zaposleno 12 djelatnika. Danas ih je zaposleno 40. Riječ je o mladim, obrazovanim i sposobnim ljudima koji su donijeli nove ideje i nove energije te su pokrenuli brojne projekte čija će realizacija utjecati na cjelokupni razvoj Županije.“, rekao je župan Ivo Žinić.

Skupština Sisačko-moslavačke županije, između ostalog, analizirala je stanje u sustavu Civilne zaštite SMŽ te je usvojila Godišnji plan razvoja Civilne zaštite SMŽ za ovu godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.