Biskup V. Košić u Ilovoj krstio peto u dijete obitelji Cerovski

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 17. ožujka u župnoj crkvi Prečistog Srca Marijinog u Ilovi, svečano misno slavlje tijekom koje krstio Magdalenu, peto dijete obitelji Marije i Dražena Cerkovski. U koncelebraciji bio je domaći župnik o. Tomas Cybula, SCJ, a slavlju su nazočili mnogobrojni župljani ove župe.

U homiliji biskup je istaknuo da je korizma vrijeme pokore i posebne duhovne priprave za slavlje Uskrsa. „Ove korizmene nedjelje Crkva donosi izvještaj sv. Luke evanđeliste o Isusovom preobraženju. Isus je sa svojim učenicima Petrom, Ivanom i Jakovom uzišao na goru i tu se pred njima preobrazio te im je pokazao svoje božansko lice. Mi u Katoličkoj Crkvi ovaj događaj obilježavamo i posebnim blagdanom 6. kolovoza, koji se osim blagdan Preobraženja Gospodnjeg zove i blagdanom Božjeg lica. Upravo je Isus na svom ljuskom licu pokazao božanstvo i ono što je bio, a bio je Bog. On je to sakrio i nije htio da se to vidi, te je bilo vidljivo tek iz nekih njegovih čudesa. Zato je izabranim apostolima želio pokazati da on jest Sin Božji i da on uživa Božju slavu kod svog Oca, ali i da je prihvatio svoju ljudskost. On se utjelovio da bi nas spasio i prije svega za nas trpio. Možemo i reći da je taj događaj na Taboru ono lijepo i ono što je cilj ljudskog života te ono što svakog od nas privlači u pojedinim momentima našeg ljudskog i vjerničkog života, a sve da bi ustrajali kada je teško. Apostoli su trebali biti ohrabreni za ono što je dolazi, a dolazila je muka, križ i raspeće te Isusova smrt. Zato piše sv. Luka da je Petar kada je vidio Isusa u slavi, a s njime su bili i Mojsije i Ilija, rekao: ‘Dobro nam je ovdje biti’. Mogli bismo i mi tako reći da smo osjetili, bilo u molitvi, hodočašću ili euharistijskom slavlju, da je dobro biti s Isusom, da nam je lijepo s Bogom. To je i ono što bismo svi mi trebali osjetiti, a to je da nas Bog privlači i da je ljepota života upravo biti s Isusom“, ustvrdio je biskup te dodao kako Isus nije mogao ostati u toj slavi koju je pokazao apostolima nego je morao sići i prihvatiti trpljenje muku i smrt da bi došao do uskrsnuća. „Preobraženje je najava tog uskrsnuća koje se ima Isusu na kraju dogoditi, a što treba biti i svima nama cilj. Svi trebamo znati da se iz tih bljeskova i susreta s Isusom, trebamo znati vraćati u svakodnevni život i prihvaćati trpljenje i žrtvu jer bez toga ne možemo svjedočiti ljubav, a to znači ne možemo onda ni doći u nebesku slavu“.

Govoreći o prvom čitanju iz Knjige Postanka biskup je podsjetio kako ono govori o sklapanju saveza Boga i Abrahama. „Njemu Bog obećava da će biti otac naroda i da će od njega izaći potomstva kao što je zvijezda na nebu i pijeska na morskoj obali. Abrahamu je to teško bilo vjerovati jer uopće nije imao djece te tu zapravo vidimo kako je starozavjetni biblijski čovjek doživljavao Božji blagoslov, kao brojno potomstvo. Današnji čovjek sve manje brojno potomstvo doživljava kao Božji blagoslov. Zato posebna nam je radost kada imamo ovakvu obitelj koja krsti svoje peto dijete. To je razumljivo samo kada se roditeljstvo shvaća u vjeri da je to žrtva, davanje i izgaranje za djecu i bližnje. Kad se tako shvaća život onda će i doći do slave i po tom receptu kako je to Isus pokazao, preko muke i križa do uskrsnuća. To je vjernički stav i moramo biti osobito radosni jer smo danas svi ohrabreni ovom obitelji i njihovom spremnošću na žrtvu i prihvaćanje brojne djece“, poručio je biskup te zaključio kako bi velik napredak za naš narod bio kada bi svaka obitelj koja to može imala barem troje djece, a ne tek po jedno ili dvoje.

Na kraju misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

(SV)