126. Skupština DVD-a Donja Gračenica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Gračenica proteklog je vikenda održalo izvanrednu izbornu skupštinu na kojoj je za novu predsjednicu izabrana Jasminka Behin.

Društvo je podnijelo i Izvješće o radu za 2018. godinu.
„Društvo je tokom godine održalo 12 sastanaka Upravnog odbora i Zapovjedništva na koje su pozvani i članovi Nadzornog odbora. Društvo ukupno broji 122 člana, od toga je njih 90 s pravom glasa. Rad DVD Donja Gračenica uglavnom je po običaju vođen u pet osnovnih pravaca – intervencije, preventiva i vježbe, održavanje vatrogasnog doma i opreme, vatrogasna natjecanja, odrađivanje sklopljenih ugovora, sudjelovanje u društvenom, humanitarnom i kulturnom životu mjesta i Grada.
Rad Zapovjedništva temeljen je izlascima na intervencije, preventivi, održavanju opreme, vježbi kojih je bilo na visokom nivou.
Naše društvo pokriva požarni rajon Gornju Gračenicu, Ciglenicu, Gornji Krivaj, Osekovo do centra, Lonjsko polje i Donju Gračenicu površine oko 55 km2.
U toku godine imali smo 22 intervencije od čega dva požara stambenog objekta, pet otvorenih prostora, devet tehničkih intervencija i šest ispumpavanja vode te je utrošeno 250 sati dobrovoljnog rada na intervencijama na kojima je prosječno sudjelovalo sedam operativnih vatrogasaca što je odličan postotak. Spašena materijalna šteta je preko 2 milijuna kuna.
Odrađene su tri vježbe interventne ekipe unutar DVD-a.
Organizirali smo veliku vatrogasnu vježbu povodom obilježavanja 300-te godišnjice kapelice Sv.Fabijana i Sebastijana pod nazivom „Tehnička intervencija sudar teretnog vozila i automobila„ gdje smo mještanima i gostima pokazali našu spremnost u takvim situacijama i dobili mnoge pohvale od zapovjednika i predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Popovača.
Van svog požarnog rajona sudjelovali smo na postavljanju zečjih nasipa za vrijeme poplava u mjestu Stružec sa sedam vatrogasaca te smo uvijek na raspolaganju Vatrogasnoj zajednici Grada.
Preventivno smo dijelili informativne letke po našem požarnom rajonu kako se ponašati u sezoni grijanja i sezoni spaljivanja otpada. Zapovjedništvo je također brinulo o radu mladih, vršilo informiranje školske djece uz pokazne vježbe i prezentaciju vozila i opreme.
Održavanje opreme i vozila bilo je na visokom nivou zahvaljujući našim djelatnicima. Vozila su na vrijeme registrirana i servisirana.
Kupljena je i nova oprema sredstvima koje smo dobili od Vatrogasne zajednice Sisačko – Moslavačke županije koja će mnogo pomoći u radu operativnih vatrogasaca Donje Gračenice.
Zahvaljujući donaciji Sisačko-Moslavačke županije kupljeno je 28 radnih uniformi za operativnu ekipu, mušku A i žensku A ekipu te se ovim putem zahvaljujemo županu Ivi Žinić te njegovom zamjeniku i našem članu Romanu Rosavcu.
Što se tiče vatrogasnih natjecanja djeca „M” izašla su na šest natjecanja na kojima su zauzela jedno drugo mjesto, jedno treće, dva sedma mjesta, jedno osmo mjesto i 11. na županijskom natjecanju na kojima je sudjelovalo 68 ekipa.
Djeca „Ž” sudjelovala su na sedam natjecanja te osvojila dva prva mjesta, dva druga, dva treća i jedno četvrto mjesto. Izdvojili bi odlične rezultate na Kupu u Popovači gdje je osvojeno 1. mjesto od 10 ekipa te na županijskom natjecanju 3. mjesto od 21 ekipe.
Početkom travnja pokrenuli smo novu i mlađu žensku „A” ekipu koja je sudjelovala na četiri natjecanja i osvojila dva druga mjesta, jedno četvrto i jedno peto mjesto što je odličan rezultat za prvu godinu. Muška „A” ekipa sudjelovala je na šest natjecanja te osvojila jedno prvo mjesto, tri druga mjesta, jedno 4. i jedno 6. mjesto što je također odličan rezultat te u sljedećoj godini zapovjedništvo očekuje još bolje rezultate te plasiranje na državno natjecanje.
Muška „B” ekipa od koje očekujemo još mnogo godina da osvaja dobre rezultate sudjelovala je na pet natjecanja te osvojila dva prva mjesta, jedno drugo, jedno treće i jedno četvrto mjesto.
Prvi puta od postojanja DVD-a sudjelovali smo na „Operativnom natjecanju” u Novskoj s pet članova vatrogasne postrojbe i osvojili fantastično 4. mjesto od 16 ekipa. Domaćini ovog natjecanja zauzeli su prva tri mjesta te smo stoga još ponosniji na njihov uspjeh. Sve ekipe smo uspjeli nekako nagraditi za svoj trud i zalaganje te smo djecu odveli na kupanje u Aqua park u Daruvaru te je svaki mali natjecatelj dobio prigodan poklon za Božić.
Zahvaljujemo se voditeljima natjecateljskih ekipa Zdravku Brezaku, Zvonimiru Starčiću, Marini Dijanić, Draženu Topolskom, Jasminki Behin te voditelju svih natjecateljskih ekipa Marijanu Topolskom koji svoje slobodno vrijeme odvajaju za boljitak našeg društva.
Vatrogasna zajednica Grada Popovača organizirala je tečaj za vatrogasca gdje smo bili domaćini i sudjelovali s najviše članova te tako imamo 15 novih ispitanih vatrogasaca koji će pridonijeti mnogo ovom vatrogasnom društvu te im čestitamo na položenom ispitu.
Vatrogasna zajednica Grada Kutina organizirala je tečaj za „STROJARA” na kojem smo sudjelovali s pet članova koji su uspješno položili ispit te im isto tako zahvaljujemo na odazivu.
Na nivou Vatrogasne zajednice Grada Popovače sudjelovali smo u obilježavanju Sv. Florijana te su naš vozač i zapovjednik sudjelovali na prezentaciji vatrogasnih vozila i opreme za sve vrtiće i škole u Gradu Popovači. Na proslavi smo sudjelovali i s tri vozila i 12 članova društva.
S djecom se gostovalo u JVP Kutina na danima otvorenih vrata, te im se zahvaljujemo na domaćinstvu i suradnji, posebno zapovjedniku Mariju Paluhu i njegovom zamjeniku Danijelu Lipšanskom te našim voditeljicama djece koje su isprobale alate za tehničke intervencije te se spuštale niz vatrogasni toranj.
Sudjelovali smo i na hodočašću Marija Bistrica u organizaciji Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke, a i obilježili smo sjećanje na poginule profesionalne i dobrovoljne vatrogasce u Kornatskoj nesreći od koje je prošlo jedanaest godina paljenjem lampaša ispred vatrogasnog doma.
U organizaciji Kupa za djecu i mladež „Antun Brlaković” u Popovači sudjelovali smo s osam vatrogasaca.
DVD Donja Gračenica vezana je ugovornim obavezama s tvrtkama INA Industrija Nafte i tvrtkom STSI- tehnički servisi Pogon Moslavačka Gračenica. Odrađena su dežurstva za tvrtku STSI Stari Hrastovi. Tim uslužnim radom ostvaren je dodatni prihod koji je utrošen za nabavku opreme, natjecanja i pokrivanje ostalih troškova za koja nam nisu bila dostatna sredstva iz redovitih izvora.
Na kulturnom i društvenom polju pokušavamo okupiti i usmjeriti većinu mladih iz mjesta i bliže okolice, učimo ih društveno korisnim radom, odgovornosti i vezanosti za naše mjesto.
Organizirali smo naše memorijalno natjecanje” Grlač-Golubić-Zorko”, gdje je sudjelovalo 25 ekipa što je porast za pet ekipa u odnosu na 2017. godinu.
Osim toga, u suradnji s ostalim društvenim i kulturnim organizacijama sudjelujemo u organizaciji proslave zaštitnika našega mjesta Sv. Fabijana i Sebastijana uz pečene ribice i kuhano vino.
U mjesecu studenom u organizaciji VZG-a Popovača proslavili smo 125. obljetnicu postojanja društva kao i 25 godina Vatrogasne zajednice Grada Popovača.
Sudjelovali smo s tri vatrogasna vozila u mimohodu vatrogasnih vozila kroz mjesta društava koji su također slavili obljetnice: G. Jelenska, Popovača, Potok, Stružec, Osekovo i Voloder.
Posebno smo ponosni na naša dva člana koji su dobili priznanja i odlikovanja, a to su Zorko Zdravko koji je primio zlatnu vatrogasnu plamenicu te Marijan Cvilužec koji je primio spomenicu vatrogasni veteran. Oni su sa svojim radom i odricanjem u potpunosti zaslužili ovako velika i visoka priznanja.
Zahvaljujemo se Vatrogasnim zajednicama Županije i Grada na dodijeli priznaanja i zahvalnica za naše društvo.
Zahvaljujemo se tvrtki Vatropromet i svim djelatnicima na odličnoj suradnji, a posebno direktoru Nenadu Radojčiću koji nas prati sa svim sponzorstvima.
Najiskrenije se zahvaljujemo na podršci svih ovih godina gradonačelniku Josipu Miškoviću, kao i njegovim zamjenicima i svakako predsjedniku VZG Popovača Zvonimiru Kondresu , zapovjedniku Željku Ovčaru, tajniku Draženu Kocetu te svim ostalim DVD-ima u VZG Popovača. Gradu Popovača i VZG Popovača ovom prilikom se zahvaljujemo i na financijskoj podršci i razumijevanju.
Zahvaljujemo se i svim sponzorima koji su nas pratili u 2018. godini -županiji Sisačko-moslavačkoj, STSI -Integrirani tehnički servisi, Selk Kutina, Stolarska radionica Pavlinić, Šmit-Elektronic Kutina, Budo plin, Mistral d.o.o, Montaža Smola, Erion d.o.o., Atollo d.o.o., Dragutin Šneler, Vatropromet Zagreb te pjevačka skupina SiDone iz Kutine te se nadamo daljnjoj suradnji” – stoji u Izvješću.
Skupštinu su svojim dolaskom uveličali izaslanik župana SMŽ Ivica Keser, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, EU parlamentarka Marijana Petir te predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić te ostali dragi gosti.