Zlatne žene za zlatnu dob

U Popovači je danas održana početna konferencija Projekta ‘Zlatne žene za zlatnu dob’.

Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Programa zapošljavanja žena „Zaželi”, za projekt pod nazivom ‘Zlatne žene za zlatnu dob’ ostvario bespovratna sredstva u iznosu od 4.647.297,47 kuna temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.1.1.05.0196 kojeg je sklopio sa Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Razdoblje provedbe projekta je od 27.9.2018. do 27.3.2021. godine.
„U provedbi ovog projekta Grad Popovača ostvario je uspješnu suradnju sa partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Kutina preko kojeg je zaposleno 30 žena, te Centrom za socijalnu skrb. Dosadašnja iskustva su iznimno uspješna budući se radi o projektu od iznimne važnosti kako za same korisnike kojima je pomoć doista dobrodošla, tako i za zaposlene žene, a s naglaskom na one iznad 50 godina starosti koje su u posebno nepovoljnom položaju na tržištu rada”- naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.
Na ulogu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u provedbi projekta ovom se prilikom osvrnula predstojnica Područnog ureda HZZ-a Sonja Repić, naglasivši ovom prilikom značaj projekta u smislu unaprjeđenja položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Lidija Belančić, predstavnica kutinskog Centra za socijalnu skrb podsjetila je na aktivnosti Centra u postupku identifikacije potencijalnih korisnika pri pokretanju projekta te istaknula njegov snažan utjecaj na poboljšanje kvalitete života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju kao krajnjih korisnika.
Iznimno zadovoljstvo pokretanjem i provedbom projekta ‘Zlatne žene za zlatnu dob’ u okviru današnjeg susreta izrazile su i zaposlene žene. Njih trideset korisnicima na području Grada Popovače pružaju pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenih prostora/domova, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa i sl.), pružaju podršku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Budući da svaka žena pruža potporu i podršku za najmanje četiri krajnja korisnika, ukupno je projektom obuhvaćeno 135 krajnjih korisnika. Pružanje pomoći korisnicima, odnosno zapošljavanje žena, provodi se kroz 24 mjeseca te će se na taj način osigurati dugotrajnija i kvalitetnija podrška krajnjim korisnicima te dugotrajnija zaposlenost i aktivacija osoba u nepovoljnom položaju s ciljem smanjenja njihove dugotrajne nezaposlenosti i podizanja njihove zapošljivosti.
Projekt je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.