Zašto je poskupio otpad

INFORMIRAJ SE I RECIKLIRAJ

U okviru projekta „Grad Kutina – Informiraj se i recikliraj“ u Kutini je održana informativna radionica za građane i edukativna radionica za najmlađe Kutinčane.

Uredbom Vlade RH od 1. siječnja ove godine u cijeloj je Hrvatskoj uveden novi sustav održivog gospodarenja otpadom koji je donio nove obaveze za gradove i općine te za građane. Najznačajnije su promjene odvojeno sakupljanje otpada te recikliranje i oporaba tako sakupljenog i zbrinutog otpada. Novi sustav utjecao je na promjenu navika građana i na promjenu organizacije rada u komunalnim poduzećima za gospodarenje otpadom. Kako bi prijelaz na novi sustav bio što lakši Grad Kutina provodi ovaj projekt kojem je cilj informiranje građana, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Zašto odvajati na kućnom pragu i ponovo iskorištavati korisni otpad u dva su predavanja govorile dr. Sanja Kalambura, prof. na Otvorenom učilištu Velika Gorica i dr. Branka Ilakovac iz Centra za prevenciju otpada od hrane (CEPOH). Ekologija, odnosno zaštita prirode nije jeftina, ali koristi od odvojenog skupljanja otpada vidjet će se u budućnosti. Moramo voditi računa o zaštiti prirodnih resursa i o tome kakvu ćemo zemlju ostaviti našoj djeci, našim nasljednicima. Zajednički je to zaključak predavanja. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je neupitna potreba zaštite okoliša i odvojenog sakupljanja otpada, ali je upozorio kako novi sustav znatno utječe na povećanje troškova. „Naše zajedničko komunalno poduzeće Eko Moslavine čiji su suvlasnici gradovi Kutina i Popovača te Općina Velika Ludina mora poslovati pozitivno. Zato smo mi kao suvlasnici zbog novog sustava i povećanja troškova morali donijeti odluku o povećanju cijene usluge za građane.“, rekao je gradonačelnik Kutine i dodao…

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Kutine je izrazio uvjerenje kako će u suradnji s građanima uspjeti naći rješenje kako bi bile ispoštovane Uredbe Vlade RH i uravnotežen odnos kvalitete usluge, cijene i pozitivno poslovanja Eko Moslavine.

Projekt „Grad Kutina – Informiraj se i recikliraj“ provodit će se još nekoliko mjeseci te su predviđene i ostale aktivnosti. Tako je održana i edukativna radionica za djecu na kojoj su se djeca upoznala s vrstama korisnog otpada i načinima odvojenog sakupljanja plastike, papira, metala, stakla i biootpada.

Vrijednost projekta „Grad Kutina – informiraj se i recikliraj“ iznosi 356.429,91 kn, a sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u iznosu 302.965,35 kn (84,9999794%). Preostali dio projekta sufinancira Grad Kutina.