“Tehničar za razvoj video igara” – novo zanimanje za gaming industriju

U Novskoj, gradu s ambicijom da postane regionalni Centar gaming industrije, osim što se radi na infrastrukturnim uvjetima za ovaj veliki projekt, radi se i na stvaranju obrazovnih pretpostavki za uključivanje u gaming industriju. Tako je nedavno u Novskoj predstavljen novi četverogodišnji kurikulum „Tehničar za razvoj video igara“ – prvi i jedini takav u Republici Hrvatskoj, koji bi se trebao provoditi u Tehničkoj školi Sisak. „Kurikulum za srednjoškolski obrazovni program Tehničar za razvoj video igara je u izradi i trenutno ga je izrađeno 70%, ističe ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović. Namijenjen je učenicima koji su zainteresirani za izradu video igara. Njime bi trebali dobiti stručnjake za gaming industriju. Učenici pokazuju interes za ovaj smjer i raspituju se o tome. Plan je bio je da se krene od sljedeće školske godine, no Ministarstvo je ono koje treba odobriti taj smjer, a hoće li se to stići napraviti za sljedeću školsku godinu, još ne znamo.  Što se tiče opreme i razreda, poznato je kako smo postali regionalni centar kompetentnosti i da smo dobili značajna europska sredstva. S njima ćemo opremiti nekoliko praktikuma koji će biti namijenjeni gaming industriji“, istaknuo je direktor Malović, na predstavljanju ovoga zanimanja u Novskoj na kojem su bili i predstavnici Sisačko moslavačke županije.

U obnovu dvije zgrade u Novskoj i razvoj gaminga ulaže se 25 milijuna kuna sredstava dobivenih iz europskih fondova koji su prepoznali vrijednost i dobar projekt Razvojne agencije SIMORA.
 

Novska je bila i domaćin Global Game Jam natjecanja koji je održan u sklopu projekta „Sisačko-moslavačka županija-središte gaming industrije“, a riječ je o najvećem svjetskom događaju na kojem se stvaraju video igre.

„Cijeli svijet u istom trenutku saznaje temu koju oni moraju obraditi, osmisliti, naći sadržaje, naći tematiku i sve to odraditi u 48 sati. Nakon 48 sati, sve to poslati u Kaliforniju u središte Global Game Jam-a, nakon tri tjedna dolaze rezultati. Nadamo se da će jedan od najboljih radova upravo biti iz Novske“, rekao je direktor SI-MO-RE Mario Čelan.