„Školuj se i uči“ – EU projekt socijalnog uključivanja djece i učenika Roma

U Kutini je danas predstavljen Europski projekt  „Školuj se i uči“ – Projekt socijalnog uključivanja djece i učenika Roma u odgojno-obrazovni sustav na području Grada Kutine u vremenu provedbe od 30.08. 2018. – 29.11. 2019. godine.


Partnere projekta, ravnatelje kutinskih osnovnih škola i OŠ Zorke Sever Popovača, Dječjeg vrtića Kutine, te Luku Gojčetu iz Agencije za strukovno obrazovanje uvodno je pozdravio voditelj projekta Robert Kolenc iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Kutine. Kako je rekao vrijednost projekta je 1.478.687,28 kn i on se financira iz 100% ukupno prihvatljivih troškova iz Europskog socijalnog fonda, te proračuna RH u omjeru 85%:15%. Projekt je pripremila i prati ga Razvojna agencija MRAV, a Tomislav Pukec iz Razvojne agencije održao je kratku prezentaciju te naglasio kako uz osnovne škole i Dječji vrtić u projektu sudjeluje i Romsko nacionalno vijeće, Udruga za humanitarnu pomoć Roma, te Centar za socijalnu skrb Kutina.


Pukec je predstavio ciljeve i elemente projekta koji ima za cilj poboljšati komunikacijske vještine djece romske nacionalne manjine, te ih socijalizirati u sklopu odgojno obrazovnog sustava. Ciljna skupina projekta su djeca u produženom boravku u Dječjem vrtiću Kutina, njih 17, te 102 učenika iz 4 osnovne škole. Dio učenika razdvajanjem škola otišao je u OŠ u Popovača, ali i oni će biti dijelom projekta.

Cilj svih aktivnosti je osiguravanje uvjeta djeci romske nacionalne manjine u vrtićkim i školskim programima, kao i edukacija učitelja i odgajatelja koji rade s njima. Ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića Snježana Coha u ime aktiva ravnatelja kutinskih osnovnih škola rekla je kako provedba programa dobro teče i pokazuje rezultate, te dodala kako je vrlo važno osigurati kontinuitet ovoga projekta, jer će samo tako biti vidljivi njegovi dugoročni benefiti kako za djecu romske manjine tako i za cijelu zajednicu.


Robert Kolenc dodao je kako je projekt ispočetka išao teže, no svakim danom uključivanje je bilo kvalitetnije, ponajprije zahvaljujući radu učitelja i odgajatelja u školama i vrtićima. Istaknuo je kako će se dio sredstava utrošiti i na pametne ploče i računalnu opremu, te će na neki način od ovoga projekta ostati i dio opreme u školama.  
Provedbom projekta zadovoljna je i ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov.


“Dječji vrtić Kutina s programom predškole počeo je prije desetak godina i taj program već daje rezultate”, naglasila je S. Todorov. Zadovoljna je što je vrtić dio ovog projekta jer je to prva stepenica socijalizacije koja je temelj u daljnjem napredovanju djece Roma u odgojno obrazovnom procesu. Sve sudionike projekta na današnjoj konferenciji za novinare pozdravio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić:


„Grad Kutina jedan je od 7 gradova u RH koji je uspio dobiti značajna sredstva za ovaj projekt javljanjem na natječaj i zahvaljujem svima onima koji svakodnevno ulažu velik trud i napor u radu s djecom romske nacionalnosti. Rezultati toga rada doprinijet će socijalnom razvoju te djece, ali i cijele naše zajednice“. Kako je rekao Grad će nastojati održati kontinuitet ovoga projekta.   Recimo i to da je projekt socijalne uključenosti Roma postojao i provodio se kroz Odjel za društvene djelatnosti u Kutini i prije ovog Europskog projekta, no za ovaj projekt osigurana su značajna europska bespovratna sredstva koja bi trebala omogućiti kvalitetnije uvjete provedbe i time dati doprinos i bolje izglede za školovanje i budućnost romske djece.