Priopćenje PU sisačko-moslavačke

Osumnjičeni za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje službene ili poslovne isprave
Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, proveli kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, i to nad 69-godišnjim muškarcem zbog sumnje da je na štetu tvrtke sa sjedištem u Kutini počinio kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, te nad 60-godišnjom ženom zbog sumnje da je na štetu iste tvrtke počinila kaznena djela pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 69-godišnjak kao direktor tvrtke sa sjedištem u Kutini, u prethodnom dogovoru s 60-godišnjom voditeljicom u toj tvrtki, dogovorio da ona sastavi neistinit dokument temeljem kojeg je on sastavio poslovno izvješće za 2016. godinu u kojem su neistinito prikazali kako je tvrtka poslovala s dobiti od 132.750 kuna, a ne gubitkom od 1.099.918 kuna, slijedom čega je tvrtka platila porez na dobit u iznosu od 33.902 kune, a što ne bi bila u obvezi da je prikazan gubitak u poslovanju. Osumnjičeni su spomenute dokumente sastavili s ciljem da ih prilože poslovnoj dokumentaciji za odobravanje kredita kod jedne poslovne banke, za kupovinu specijalnog kamiona za pražnjenje podzemnih spremnika, iako su znali da na području na kojem oštećena tvrtka obavlja svoju djelatnost, ne postoje takvi podzemni spremnici.
Početkom kolovoza 2017. godine osumnjičeni 69-godišnjak je sklopio ugovor o financijskom leasingu s bankom, kojim je od dobavljača kupljeno vozilo čija naknada za leasing iznosi 2.718.603 kune, a da prethodno za kupovinu istog, kao i za dugoročno zaduživanje tvrtke, nije pribavio suglasnost većinskog vlasnika oštećene tvrtke.
Naprijed opisanim osumnjičeni su kutinsku tvrtku oštetili za ukupno 2.752.505 kuna.
Za djela koja su počinili protiv osumnjičenih je Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.