Posjet poljskih pčelara Kutini i Moslavini

U posjet Kutini i Moslavini doputovalo je 60 pčelara iz Poljske u okviru transnacionalnog projekta suradnje „Bee Friends“. Riječ je o europskom projektu koji se provodi kroz mjeru LEADER, podmjera 19.3 – aktivnosti suradnje. Partneri u projektu su LAG-ovi: Ziemia Pszczynska i Zywiecki Raj iz poljske te LAG 5 iz Orebića i LAG Moslavina.
Tomasy Donacik, koordinator ovog projekta zahvalio je na gostoprimstvu LAG-u Moslavina i Gradu Kutina te je izrazio zadovoljstvo što se suradnja započeta prošle godine posjetom hrvatskih pčelara partnerskim LAG-ovima u Poljskoj i tamošnjim pčelarima uspješno nastavlja.

Tomasy Donacik, koordinator EU projekta Bee Friends

Domaćin LAG Moslavina, gostima iz Poljske pripremio je dvodnevni program u Kutini i na području LAG-a Moslavina u koji su uključeni i posjeti pčelarima te međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu. U ova dva dana bit će održano i nekoliko predavanja o pčelarstvu. Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina istaknula je kako će uz predstavljanje pčelarstva gostima iz Poljske i Orebića biti predstavljena i Moslavina, njene kulturne i prirodne osobitosti te Škrlet, izvorna sorta vina iz Moslavine. „Suradnja započeta u Poljskoj dobro se razvija i nadam se da će pčelari u razmjeni iskustava puno naučiti jedni od drugih. Poljski pčelari nama su predstavili urbano pčelarenje, a mi njima kao novos predstavljamo Hotel za pčele kojeg je pokrenuo OPG Balja u Garešnici.“, istaknula je Anica Lenart te je dodala…

Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina

Predsjednik LAG-a Moslavina Zlatko Babić, podsjetio je kako je Poljska najuspješnija članica Europske unije u povlačenju sredstava iz EU fondova za razvoj poljoprivrede te je izrazio uvjerenje kako će hrvatski pčelari od kolega iz Poljske moći koristiti iskustva u poticanju razvoja pčelarstva.

Zlatko Babić, predsjednik LAG-a Moslavina

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu nedavno je pokrenula inicijativu dodijeljivanja potpora za oprašivanje kojeg obavljaju pčele za sve pčelare na području Europske unije. Europska komisija prihvatila je tu inicijativu i očekuje se donošenje odluke. Oprašivanje pčela je važno jer svaki treći zalogaj u prehrani ovisan je o pčeli, a bez pčela čovječanstvo bi nestalo za četiri godine. Vrijednost EU projekta Bee Friends partnerskih LAG-ova iz Poljske i Hrvatske je 754 tisuće 593 kn, a završite će na proljeće ove godine Studijskim putovanje na područje LAG-a 5 u Orebić i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.