Portreti – Ivan Milat – in memoriam

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba kutinskog akademskog slikara, Ivana Milata, a ove godine navršava se 10 godina od njegove smrti (1922.-2009.)


Ivana Milata svrstavamo u osobe koje su obilježile kulturnu povijest Kutine, a o ljubavi prema Kutini u koju je došao iz Blata na Korčuli najbolje govore njegova djela. Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić pozdravila je sinoć u Galeriji i Milatovu obitelj, djecu i unuke koji su bili slikareva inspiracija i čije portrete možemo vidjeti u prostoru Galerije.
 


Ivan Milat čovjek je zanimljive životne priče, a bogato životno iskustvo svakako je utjecalo i na njegov stvaralački rad. Svoja djela često je darivao te se pamte brojne humanitarne aukcije kojima je pomagao kako tijekom Domovinskog rata, tako i kasnije.


  Prof. Mladen Mitar, pov. umjetnosti i kustos Galerije Muzeja Moslavine upoznao je posjetitelje izložbe s nekim manje poznatim činjenicama iz Milatovog života, primjerice da je bio odličan kipar, a kiparstvo je napustio na 4. godini studija pohvaljen od velikih imena poput kipara Vanje Radauša, te pov. umj. Josipa Baldanija. Mitar ističe Milata kao jednog od najznačajnijih donatora kutinske Galerije, s posebnim naglaskom na njegov crtež koji, kako je rekao, graniči s lirskim realizmom. Velik dio Milatovog opusa su portreti njegove obitelji, ali i brojnih Kutinčana. U deplijanu koji prati izložbu stoji podnaslov – „Klasičar“ koji je odolijevao izazovima modernosti”. Mitar ga u to smislu uspoređuje s danas dominirajućim ekscentrizmom i hirom u modernoj umjetnosti, koji potiče na razmišljanje, ali parafrazirajući, jednim dijelom izostavlja užitak koji pruža umjetnost.
 

Galerija Muzeja Moslavine neće nikada pogriješiti s izložbom Ivana Milata jer poziv je to na uživanje u kistu, treščici, olovci, tušu ili boji koja najčešće oslikava ljude, karaktere, krajolike, mrtvu prirodu. Slike odrastanja djece i unuka Ivana Milata, hvatanje njihovih pogleda i trenutaka publici je bilo zanimljivo vidjeti na jučerašnjoj izložbi, usporediti te poglede s današnjima.


Zabilježio je to Ivan Milat i u drugim domovima, brojnim dječjim vrtićima, parkovima, a te slike i danas čine sastavni dio naših života.
 

Milatova djeca i unuci naslijedili su njegov talent, kako kroz slikarstvo tako i kroz glazbu. Upravo je suradnjom s kćerkom slikara, Zvjezdanom Mihalke, prof. likovne kulture, došlo do izlaganja obiteljskih portreta, na čemu joj je otvarajući izložbu zahvalio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.


Pozdravio je pritom članove obitelji Ivana Milata, te istaknuo kako je Milat ostavio velik trag svojim umjetničkim radom u Kutini. Dodao je kako Galerija treba promovirati kutinske slikare, te dati priliku mladima da najprije izlažu u svome gradu.


  U glazbenom dijelu programa nastupile su kćer i unuka Ivana Milata, Jasminka i Dunja Bontek.