Pobjedimo ljubavlju i prihvaćanjem

Proslava 9. obljetnice Sisačke biskupije

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u srijedu 6. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misu zahvalnicu povodom 9. obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije i 20. obljetnice svog biskupskog ređenja. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i petnaestak svećenika, a služili su đakoni Ivan Ćorić i Vjekoslav Uvalić.

U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo trenutak u kojem trebamo u srcu biti zahvalni na našoj biskupiji, a on kao biskup na svojoj službi i križu kojeg nosi, podsjetivši i kako iako je biskupija osnovana bulom pape Benedikta XVI. „Antiquam Fidem“ 5. prosinca 2009. godine, svoj život je započela slavljem u katedrali 6. veljače prije devet godina.

Biskup je rekao i kako se danas slavi blagdan sv. Pavla Mikija i drugova mučenika koji su 1597. godine razapeti na križ u Nagasakiju u Japanu „da bi trpjeli poput svog Gospodina“. „Premda su Pavao Miki i njegovi supatnici bili mučeni i raspeti kao Gospodin, ali samo je Isus kao Sin Božji, po križu i uskrsnuću nas sve spasio. Zato naše trpljenje kad se dogodi treba biti supritjelovljenje Kristovoj muci. Nalazimo se u katedrali Uzvišenja sv. Križa i kada govorimo o tom križu mi često ne govorimo toliko o svojim trpljenjima, već o Isusovu križu, jer je on taj komu se klanjamo i predstavlja nam simbol ne samo mučeništva već i pobjede. Po tom križu došlo je nama naše spasenje i Bog je pokazao svoju najveću ljubav za nas, dao je svog Sina raspeti“, rekao je biskup.

U nastavku, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi iz poslanice Hebrejima biskup je rekao da mi kršćani doživljavamo nošenje križa i trpljenja koje nam život daje, kao Božju pedagogiju. „Sveti pisac kaže: ‘Još se do krvi ne oduprijeste grijehu’. Što to znači? To znači da je život borba, kao što je rekao Job. Nije moguće pobijediti ako se ne boriš, a u borbi, ma kako to čudno zvučalo, te napasti i kušnje su dobrodošle, jer Božja pedagogija nas vodi da u tom boju na kraju pobijedimo. Dakle mi trebamo biti zahvalni Bogu na ‘neprijateljima’ da bi na kraju na temelju istine pobijedili. Kako kaže Pavao da bude postiđen i pobijeđen, odnosno da ga pobjedimo ljubavlju i prihvaćanjem“, poručio je biskup te dodao kako je trpljenje znak da nas Bog voli jer ne bi stavljao teret na rame onome za kog misli da to ne može iznijeti.

Na kraju biskup je zaključio da ovo današnje slavlje japanskih mučenika iz Nagasakija i spomen početka života naše Sisačke biskupije kao i biskupske službe koju vrši bude „poticaj da svoj život i svoje križeve ugradimo u Kristov križ i da vjerujemo da je on s nama i da je on taj komu treba bezprigovorno do kraja vjerovati“.

Nakon popričesne molitve biskupu je na obljetnici u ime svećenika biskupije čestitao mons. Cvitkušić rekavši kako tijekom cijele svoje službe biskup Košić beskompromisno svjedoči svoju vjeru u ovim nimalo lakim vremenima za Kristove sljedbenike, a kraju u ime svećenstva biskupu je dar predao preč. Karača.

Nakon mise u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu biskupu su obljetnicu čestitali i predstavnici vjernika laika, redovnica, prosvjetnih djelatnika i učenika te brojnih drugih zajednica s područja biskupije.

(SV)