„Osnaživanje žena u kemiji“ – globalnom događaju priključile se i kutinske kemičarke


Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event događaj je u okviru proslave sto godina organizacije IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) i Međunarodne godine Periodnog sustava elemenata. 


Žene iz 44 zemlje svijeta povezale su se i organizirale Međunarodni ženski doručak pod naslovom “Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event”. Doručak je započeo na Novom Zelandu, širio se Azijom, Europom,pa Afrikom i na kraju završio u Amerikama. Ove godine na IUPAC kartu događanja upisala se i Kutina.

Tehnička škola Kutina i Osnovna škola Zvonimira Franka organizatori su događanja kojem  su prisustvovale nastavnice kemije našeg grada, školske knjižničarke, učenice te gošće iz Petrokemije. Doručak je zamišljen kao okupljanje žena koje se bave kemijom kako bi razmijenile iskustva, povezale se, nastavile unapređivati i promovirati kemiju kao  znanost na kojoj u velikom dijelu i počiva moderno društvo. Uz druženje i povezivanje sa ženama iz cijelog svijeta (učenice su uspostavile direktan kontakt i razgovarale sa svojim vršnjakinjama, učenicama iz škole Celegio Vasco da Gama iz Lisabona u Portugalu) dogovorena je i suradnja na projektu „Instructions for living a life“, kroz koji će, nastavnice kemije, knjižničarke  i učenici povezati kemijsku znanost i staroslavensko pismo glagoljicu te izraditi periodni sustav elemenata na pismu kojim su se naši preci služili od 9 pa sve do 19. stoljeća.