Noć muzeja – u Muzeju Moslavine

“Inovacije i digitalna budućnost” naziv je ovogodišnje teme Noći Muzeja koju je svojim događanjima obilježilo oko 120 muzeja diljem Hrvatske. Među njima je i kutinski Muzej Moslavine koji je ove godine 11. puta sudjelovao u Noći Muzeja.
Već sam ulaz u kutinski Muzej govori o njegovoj uključenosti u temu, naime na samom ulazu posjetitelji su na info pultu mogli u digitalnom obliku pregledavati građu Muzeja Moslavine.


  Noć Muzeja počela je predstavljanjem „Vodiča kroz stalni postav“ Muzeja Moslavine koji je u tiskanom obliku izašao krajem 2018. godine, ali kako je rekla ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić radi se na digitaliziranom pristupu muzejskoj građi za što su potrebni određeni tehnički zahvati na čemu će u narednom razdoblju raditi uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Kutine.

Muzejski djelatnici autori su vodiča kroz stalne postave: Mladen Mitar – galerijski postav, Slavica Moslavac – etnografski postav, Antonio Džaja – arheološki postav, te Jasmina Uroda Kutlić – povijesni postav Muzeja Moslavine. Stručnost na svojim područjima ovi su profesionalci u svome poslu već brojno puta dokazali, a Noć muzeja samo je prilika da se ukaže na važnost rada u kulturi, na njezinim nepresušnim izvorima, a svi oni građani Kutine koji to žele imaju što za vidjeti i naučiti upravo kroz Muzej Moslavine.
  

Mnogi su to iskoristili pa u Noći Muzeja posjetili predstavljanje “Vodiča stalnog postava” kako u tiskanom, tako i u digitalnom obliku na info pultu, a među posjetiteljima su bili i predstavnici Grada Kutine pročelnik odjela za društvene djelatnosti Željko Tomičić, te predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, koji je i otvorio manifestaciju riječima podrške.



Aktivnosti u Noći muzeja bile su edukativnog i zabavnog karaktera, tako da je bilo sadržaja za sve generacije, s naglaskom na najmlađe koji su imali priliku uz razgled stalnog postava i sudjelovati u radionici crtanja, facepainting i zabavne sadržaje.


Antonio Džaja predstavio je temu „Dron u službi arheologije“, slušala se glazba uz dj-a Igora Tomeka, a bilo je i nagradnih igara, kao i dodjela nagrada najvjernijim posjetiteljima MMK. Tko god je želio mogao je kupiti i muzejska izdanja po povoljnim cijenama.