Ivan Kovačević 1960. – 2019.

U 60. godini života, nakon kratke i teške bolesti preminuo je Ivan Kovačević, istaknuti kutinski slikar-amater, radnik Petrokemije i hrvatski branitelj pripadnik 56. samostalne Bojne.
Ivan Kovačević, početkom 1990-ih godina bio je pobjednik prve bienalne izložbe kutinskih slikara amatera u Galeriji Muzeja Moslavine i kao nagradu dobio pravo na samostalnu izložbu u kutinskoj Galeriji. Samozatajan i nenametljiv Ivan je tek 2003. godine pristao da bude otvorena njegova izložba ulja i pastela. Dragutin Pasarić tada je pisao kako je razlog tomu bilo to što je Ivan Kovačević bio kritičan prema samom sebi, jer govori bi „za kvalitetan samostalni nastup treba biti spreman“. A, i ratne prilike u kojima je bio osobito prisutan nisu mu išle u prilog. Ivan Kovačević bio je pripadnik 56. samostalne bojne te je autor grba proslavljene kutinske postrojbe Hrvatske vojske. Ivan je u tiskari Petrokemije bio zadužen za izradu suvenira i galanterije te je bio aktivan član likovnih sekcija Petrokemije i INA-e. Bio je i član Moslavačkog likovnog kruga iz Popovače te sudionik brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Ivan je bio angažiran i oko izrada katalog izložbe MoslaVina u kojima govori jednostavnim prikazima simbola Kutine i Moslavine koje je zavolio poput zavičajne Nove Gradiške, gdje je rođen 7. siječnja 1960. godine.
Svoje sjećanje na Ivana Kovačevića u katalogu izložbe Dragutin Pasarić kaže kako je Ivana doživio ne samo u likovnim darom, već u ugođaju višebrojne obitelji i među likovnim monografijama, časopisima iz umjetnosti, knjigama. On čudesnom mirnoćom ne stvara za prolaznu slavu ili materijaliziranu dobit.
Posljednji ispraćaj Ivana Kovačevića, bit će sutra, 14. veljače u 14 sati i 30 minuta na mjesnom groblju u Ilovoj.