Humanitarni koncert za Zakladu Ivanova kuća

 Zaklada Ivanova Kuća Kutina uz Svjetski dan bolesnika organizirala je drugi Humanitarni koncert kojeg su izveli kutinski pjevački zborovi, skupine i solisti. Prihod sa koncert namijenjen je potpori radu Zaklade u kojoj djeluje 18 volontera te brinu o oboljelima od Alzheimerove bolesti, nemoćnima i usamljeni. Baš kako je to radio i brat. Ivan Bonifacije Pavletić koji je nadahnuće i Zaklade, koja ide njegovim putem.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na kraju koncerta čestitao je i zahvalio Zakladi i Povjerenstvu za promicanje glasa o svetosti brata Bonifacija te izvođačima na uspješnom koncertu te je posebno istaknuo vrijedan i važan rad Zaklade. „Grad Kutina podupire rad Zaklade Ivanova Kuća te sam uvjeren da ćemo zajedno uspjeti ostvariti sve projekte kojima je za cilj kvalitetniji život naših nemoćni i starijih sugrađana.“, poručio je gradonačelnik Kutine.
Pater Mariano Passerini, utemeljitelj i upravitelj Zaklade zahvalio je posjetiteljima koncerta, gradonačelniku u izvođačima te osobito volonterima koji su utjeha i ohrabrenje oboljelima od Alzheimerove bolesti. „Na svome putu kući, Vodeći one u brizi, Žalosne i slabe, Pruži im utjehu, Daruj im nadu.“, poručio je pater Mariano u znak zahvale svima koji svojim dobrovoljnim prilozima podupiru rad Zaklade.

U programu koncerta nastupili su: Mali zbor župe sv. Marije Snježne Kutina, Zbor župe Prečistog srca Marijina Ilova, Mješoviti pjevački zbor Dr. Gustav Baron župe sv. Marije snježne Kutina, Zbor mladih župe sv. Nikole Tavelića Repušnica, Župni crkveni zbor AS Kutinska Slatina, Zbor Mladih Madonna Nives župe sv. Marije snježne Kutina, ŽVS Kutinske dunje, Vokalna skupina Rusalke Kutina, Pjevački zbor „Za vašu dušu“ Udruge umirovljenika Kutina, Bruno Zebić.

Više informacija na: Zaklada “Ivanova kuća”, Crkvena 64 – 44320 Kutina (HR) IBAN: HR0723400091110865540
SWIFT CODE: PBZGHR2X
www.zakladaivanovakuca.hr
Tel. 00385 98 974 8089 

O ZAKLADI IVANOVA KUĆA Zaklada Ivanova Kuća /ZIK/, utemeljena je 2017. za skrb oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i inspirirana je životom Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića. Alzheimerova bolest poprima razmjere epidemije i procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 90.000 oboljelih što predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Oboljeli i njihove obitelji, osim same bolesti, pogođeni su i nizom drugih poteškoća pa i predrasuda. San ZIK-a je izgraditi Dnevni centar u Kutini za starije osobe koje pate od različitih demencija s posebnim osvrtom na Alzheimerovu bolest. Centar će biti opremljen s 20 mjesta za posebnu pomoć i olakšavanja „bremena“ obiteljima koje imaju bolesnike pogođene različitim demencijama. Globalna žurna potreba s obzirom na Alzheimerovu bolest potaknula nas je misliti na Ivana Bonifacija, koji se u svom kratkom životu posvetio bolesnima i koji je imao izvanrednu sposobnost empatije prema njima. ZAKLADA IVANOVA KUĆA (ZIK) je inspirirana na životu Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 25.06.1864. u Zbjegovači, selu nedaleko Kutine u Hrvatskoj. U dobi od 23 godine, nakon što je izučio postolarski zanat, ušao je u mladu Družbu Sinova Bezgrješnog Začeća (CFIC) u Rimu, koju je osnovao blaženi Luigi Maria Monti 1857. godine u bolnici Santo Spirito in Sassia, nedaleko bazilike svetog Petra. Sinovi Bezgrješnog Začeća u Katoličkoj crkvi laička su Družba čija je karizma inspirirana na prispodobi o Milosrdnom Samaritancu: biti bližnji!. Pomoć bolesnima i mladeži u potrebi – dva su cilja koja Družba ostvaruje u više od 20 zemalja diljem svijeta: u Europi, Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Sjevernoj Americi. Najvjerniji tumač Utemeljitelja, Ivan, u Družbi je dobio ime Bonifacije (u to vrijeme redovnici su mijenjali imena); njegova prvotna briga bila je pomaganje bolesnima i odgoj mladih redovnika. Umro je u Rimu na glasu svetosti, 4. studenog 1897. od tuberkuloze u dobi od 33 godine. Puno puta pokušalo se započeti proces za beatifikaciju i kanonizaciju, ali tek 13. svibnja 2016., Rimska biskupija, nadležna za stvar, službeno je započela Kauzu za njegovu beatifikaciju i kanonizaciju. ZIK je osnovana upravo u svrhu da se u Hrvatsku, njegovu Domovinu, donese duh Ivana Bonifacija. Zato ZIK ima za ciljeve: (1) Razvijanje volonterstva radi promicanja društvene solidarnosti i pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te članovima njihovih obitelji, pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanje radi prevencije bolesti i promicanja zdravlja. (2) Pružanje financijske pomoći mlađim punoljetnim osobama koje dolaze s područja zahvaćenih prirodnim nepogodama, te pomoći volontera i stručnih osoba u postupku njihovog socijalnog uključivanja u društvo.