Humani aspekti integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo

Župan Ivo Žinić je, uz nazočnost zamjenika župana Romana Rosavca, u petak, 22. veljače 2019. godine, u Maloj dvorani POU Hrvatski dom u Petrinji sudjelovao u radu javne tribine „Humani aspekt integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo“, koju organizira Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
Okupljenim građanima su se obratili domaćin, petrinjski gradonačelnik Dumbović, župan Ivo Žinić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice, pater Tvrtko Barun, a na samom kraju i tražitelj azila, Iranac koji sa sinom čeka rješenje svojeg zahtjeva za azilom u Hrvatskoj.
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske trenutno raspolaže smještajnim kapacitetima za 700 tražitelja međunarodne zaštite, u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu, odnosno u Kutini. Obzirom na migracijska kretanja u Europskoj uniji, kao i regiji, Ministarstvo unutarnjih poslova projektom „Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azil u Maloj Gorici“ želi osigurati dodatne smještajne kapacitete kako bi unaprijedilo uvjete prihvata i smještaja tražitelja međunarodne zaštite.
U suradnji s Ministarstvom državne imovine usuglašena je mogućnost obnove i korištenja bivšeg prognaničkog naselja Mala Gorica, koje se nalazi u blizini Petrinje na državnoj parceli površine 833 905 m².
Ukupna vrijednost projekta „Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“ iznosi 4 milijuna eura. 75% iznosa financirat će se putem sredstava u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju, dok će se iznos od 25% financirati putem državnog proračuna.
Prihvatilište će biti uređeno u skladu s utvrđenim projektnim aktivnostima, važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske i europskim standardima.
Projektom će se osigurati sanacija postojeće infrastrukture te izgradnja nove, kao i nabava i montaža novih kućica, smještajnih objekata.
Cilj projekta je urediti infrastrukturu i osigurati tehničke preduvjete za uređenje smještajnih kapaciteta, odnosno osigurati smještajne kapacitete Prihvatilišta za tražitelje azila za oko 200 tražitelja međunarodne zaštite.
U Prihvatilištu bi bile smještene obitelji koje su u postupku rješavanja zahtjeva za azil.
Ministar Božinović je i tijekom razgovora s građanima, a i poslije, po završetku tribine, u izjavi novinarima inzistirao na samom temelju problema: „Da li pomoći obiteljima koje su u potrebi za međunarodnom zaštitom?“
Župan je u svom obraćanju naglasio kako vjeruje da najveći razlog nepovjerenja, pa i odbacivanja zamisli o smještaju tražitelja azila u Maloj Gorici, leži u nedostatku kvalitetne informacije. Iskazao je nadu da će komunikacijom i jasnom porukom biti postignuto da ljudi počnu drugačije promišljati. Isto je tako rekao da će osobno, kao i ministar i Vlada RH poštivati razmišljanje lokalnog stanovništva.