Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači održava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, ili popularno poznat Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica posebno je važan za sve učenike i mlade jer se na ovaj način poziva na obzirnost i toleranciju. Možda ste i primijetili kako mnoge škole preko Facebooka pozivaju učenike na odijevanje u ružičasto u srijedu, a ako ste roditelj, ne bi bilo čudno da ste dobili obavijest od razrednika ili razrednice.

U pokretu mogu sudjelovati doslovno svi, ne samo učenici, jer sudjelovanjem dajete potporu svima koji su, nažalost, doživjeli neku vrstu nasilja. A uostalom, svi smo u nekom periodu i bili učenici, a možda i doživljavali zlostavljanje na vršnjačkoj razini. Zato ovih dana brojne škole pozivaju učenike na podizanje svijesti. Osim odijevanja u ružičasto, pokret možete podržati i preko društvenih mreža uz #NasiljePrestajeOvdje.

Prošle godine je u Hrvatskoj zabilježeno 745 slučajeva vršnjačkog nasilja, a prema policijskim podacima trend porasta se bilježi kod nas, ali i u ostalim europskim zemljama. Jedan od većih problema predstavlja i cyber-bulling koji odgojne ustanove teško mogu kontrolirati. Za prevenciju vršnjačkog nasilja važna je edukacija na svim društvenim razinama, a ona bi trebala početi u vlastitom domu.

Čitava priča s ružičastim majicama počela je još prije dvanaest godina u Novoj Škotskoj kada je učenik u školi odlučio odjenuti ružičastu majicu. Time je postao glavna meta nasilnika. Na to su reagirala dva starija učenika koji više nisu željeli gledati takve situacije. Nakon toga su kupili pedeset ružičastih majici i poslali svim učenicima obavijest da ih obuku slijedeći dan.

To je rezultiralo time da su se neki učenici pojavili u svojim majicama, a neki su se čak pojavili u ružičastom od glave do pete. Jedan od starijih dječaka koji je pokrenuo ovu inicijativu, David Shepherd zaključio je kako neće više trpjeti nasilje i da si vršnjaci moraju biti međusobna potpora. Situacija je ubrzo postala viralna zahvaljujući Ellen DeGeneres koja ih je ugostila u svojoj emisiji, a danas sve veći broj škola organizira istu akciju.

Vršnjačko nasilje, po definiciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je isticanje moći agresijom te negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Zlostavljanjem se također može smatrati i ako se učenika zadirkuje ili namjerno izostavlja iz aktivnosti.