15 novih studentskih stipendija u Gradu Kutini

Grad Kutina ove godine dodijelit će ukupno 40 studenstkih stipendija. 15 novih stipendista svoje je ugovore potpisalo 9. veljače, a ovo je prva generacija koja će stipendije primati po novom pravilniku koji je izmijenjen.

„Pravilnik ima za cilj  povećati obim studenata koji mogu dobiti stipendiju, znači da smo ublažili kriterij koji se odnosi naizvrsnost i na socijalni kriterij, tako da više ne vrijedi pravilo da stipendije mogu dobiti isključivo studenti deficitarnih zanimanja. Deficitarnost utječe na bodove, ali nije isključivi kriterij, te je to utjecalo na povećani interes studenata“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić prilikom potpisivanja ugovora s novim stipendistima.


Dodao je kako su stipendije ove godine sukladno mogućnostima proračuna dobili svi studenti koji su za to pokazali interes, a uz prijašnjih 25 stipendista Grad Kutina ukupno će financirati 40 stipendista. U tu svrhu izdvaja se 300.000 kn. Stipendije se dodijeljuju na godinu dana i iznose 750 kn, a kako su rekli studenti to će im olakšati troškove života.


Željko Tomičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo čestitao je studentima podsjetivši ih kako je osnovni cilj gradskih stipendija pomoć mladima pri njihovom daljnjem školovanju.



Stipendiju je između ostalih dobio i Dino De Bona, student 4. godine nastavničkog smjera biologije i kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. „Stipendija će mi puno značiti, prijašnjih godina sam se financirao iz STEM stipendija, a ta se stipendija dodjeljuje studentima prve, druge i treće godine tako da ove godine takve mogućnosti više nema. Zato mi je dobro došla ova gradska stipendija jer mi olakšava financiranje studenstkog života“, rekao je Dino DeBona koji je dodao kako bi se po završetku studija rado zaposlio u struci na području Grada Kutine.

  Dora Lukes studentica je prve godine prava, a smatra kako će i njoj, kao i svim prisutnim kolegama stipendija dobro doći.“Studenti uz ostale troškove imaju i troškove materijala za fakultet, tako da će stipendija svakako dobro doći bilo u koju svrhu”.