Novi vrijedan predmet u stalnom postavu Muzeja Moslavine

U Muzeju Moslavine predstavljena je nadgrobna ploča Sofije Kaštelanović rođ. Tulbertov di Prata. Riječ je o arheološkom pronalasku u istraživanju crkve u sklopu ostataka pavlinskog samostana Blažene djevice Marice, odnosno lokaliteta Bela crkva na Moslavačkoj gori. Ovaj izuzetan nalaz iz 16 stoljeća bit će dio stalnog postava Muzeja Moslavine uz portal crkve koji se od ranije nalazi u postavu kutinskog Muzeja.

Dr. Tajan Pleše voditeljica istraživanja lokaliteta Bela crkva i ravnateljica Hrvatskog restauratorsko zavoda Tajana Pleše istaknula je kako se ostaci pavlinskog samostana Blažene djevice Marije na Moslavačkoj gori svrstavaj u red najočuvanijih nalazišta iz vremena Pavlina. Sačuvani su zidovi velike crkve, portal, glavni oltar i šest pomoćnih oltara. Sačuvane su i plodne pločice što je vrlo rijetko. „Izuzetno je vrijedan pronalazak nadgrobne ploče Sofije Kaštelanović i njeni ostaci. Iz tog smo pronalaska uspjeli otkriti priču ove plemenitašice i njene obitelji. Naime ona je bila plemenitašica, posljednja u lozi talijanske obitelji di Prata koja je posljednje godine svog života proživjela u pavlinskom samostanu na Moslavačkoj gori. Bila je to rijetka privilegija i to svjedoči o njenoj velikoj moći i bogatstvu.“, rekla je dr. Tajana Pleše.

Mario Novac, antropolog koji je proučavao kosti Sofije Kaštelanović rekao je kako je ovaj pronalazak izazvao veliko zanimanje znanstvene javnosti u Italiji te je veliki doprinos u otkrivanju povijesti i priče o talijanskoj plemenitaškoj obitelji di Prata. Na temelju toga uspostavljena je suradnja talijanskih i hrvatskih znanstvenika. „Talijanski stručnjaci primjenili su najnovije metode te će uskoro biti rekonstruirano i lice Sofije Kaštelanović rođe Tulbertov di Prata, a u konačnici će biti rekonstruirano i cijelo njeno tijelo. Talijanski znanstvenici u svojim istraživanjima posjećuju nalazište u Beloj crkvi i Muzej Moslavine.“, rekao je Mario Novak.

Kamena nadgrobna ploča Sofije Kaštelanović pronađena je 2015. godine prilikom arheoloških istraživanja svetišta crkve u sklopu ostataka pavlinskog samostana Blažene djevice Marije a od sada je dijelom stalnog postava Muzeja Moslavine.