Izglasan proračun za 2019. godinu od 154,6 mln kn

Proračun Grada Kutine za 2019. godinu prihvaćen je na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća sa 14 glasova za i 6 glasova protiv. Proračun je predstavio pročelnik za financije Grada Kutine, Ivan Crnac, a on će iznositi 154,6 mln kn, što je za 20 mln kn više od prošlogodišnjeg.

 

Gradonačelnik Zlatko Babić kao razloge njegova povećanja ističe očekivanje sredstava s osnova ostvarivanja prihoda od Europske unije, ministarstava, županije, kao i pristupanja refinanciranju kredita. Izvorni proračun je ove godine na razini od 75-80 mln kn
.

Proračun za 2019. kako se moglo čuti u prezentaciji, usmjeren je na razvoj gospodarstva, komunalne infrastrukture, te podizanja standarda u školama i vrtićima. Na tom je tragu projekt Aglomeracije vrijedan 400 mln kn kojim će se osigurati vodoopskrba i sustav odvodnje na području Grada Kutine, izvedbeni projekt za izgradnju zgrade na trgu za koju je završena pristupna cesta i idejno rješenje za novi most preko Kutinice, kao i aktivnosti u Industrijsko logističkoj zoni kao preduvjet za dolazak investitora. Oko 10 mln kn bit će uloženo u sanaciju cesta, oko 20 mln kn za izgradnju sortirnice, reciklažnog dvorišta i kompostarnice. Za razvoj poduzetništva uložit će se oko 2 mln kn. Oko 1 mln kn je usmjereno za RA MRAV, a u iznosu od 2,7 mln kn planira se pomoć komunalnim društvima. Za plinsku mrežu namijenjeno je 1,4 mln kn. Ulaganja u škole i vrtiće, kako je rečeno, nastavljaju se i na redu je energetska obnova Dječjeg vrtića Maslačak. Dio je to najavljenih projekata u sljedećoj godini koje su sve stranke u velikoj većini prijedloga podržale. Ono što su smatrale upitnim jest financiranje RA MRAV, što se može iščitati iz njihovih amandmana, koji su išli ka smanjivanju financiranja RA MRAV, te prebacivanju sredstava u druge svrhe, s argumentom da se Agencija može sama financirati.

Kako je očekivano ovakav proračun su podržali i pohvalili Nebojša Čović u ime kluba vijećnika HDZ-a, Ana Balaško u ime vijećnika HSLS-a, te Ivica Glibo u ime Kluba vijećnika MOST-a i HSP-a budući da su u njegovoj izradi, kao dio vladajuće Koalicije, aktivno sudjelovali. Smatraju ga ravnomjerno raspoređenim, a uz razvoj gospodarstva pohvaljuju ulaganja u standard škola i vrtića, te Centar izvrsnosti.

Klub vijećnika SDP-a, brojčano najjače oporbene stranke u vijeću, izjasnio se protiv jer njihova dva amandmana nisu prihvaćena. Ciljali su na smanjenje sredstava RA MRAV za 400.000 kn te raspodjelu tih sredstava školama. «Nismo podržali proračun s obzirom da su nam amandmani odbijeni, a s njima smo htjeli osigurati jednosmjenski rad u OŠ Banova Jaruga i Mato Lovrak. Najviše nas smeta povećanje plaća u gradskoj upravi od 3,8 mln kn, dok se za taj novac mogao osigurati besplatan vrtić za svu djecu grada Kutine», izjavila je Barbara Mihaljević u ime Kluba vijećnika SDP-a.

Protiv proračuna bila je i Nezavisna lista. Kako je izjavila Irena Vdović proračun sadrži i neke vrlo dobre projekte, ali budući da niti ove godine nisu prihvaćeni njihovi amandmani oni su glasali protiv proračuna. »Naši amandmani se prvenstveno odnose na ulaganja u vrtiće i škole, a ove smo se godine usmjerili na ulaganje u ljude koji rade s našom djecom koji se odnose na povećanje koeficijenta za plaće djelatnika u Dječjem vrtiću, koji je odbijen. Tužna sam što ga gradonačelnik nije prihvatio jer su koeficijenti teta u vrtiću niži od koeficijenata djelatnika u sustavu grada», rekla je Irena Vdović.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su podržali proračun. Istaknuo je kako očekuje njegovu dobru realizaciju, te najavljuje intenziviranje razgovora i marketinškog pristupa privlačenju investitora i razvoju gospodarstva, te dodaje: «Energetska obnova objekata škola i vrtića se nastavlja. Obnovit ćemo Dječji vrtić Maslačak, koji je zajedno s energetskom obnovom zgrade Gradske uprave je na razini 11 mln kn. Obnovit ćemo sprave i opremiti Dječji vrtić Maslačak i Neven u vrijednosti 1,2 mln kn, pored ulaganja u OŠ Banova Jaruga, ulaganja u dječje igralište u Kutinskoj Slatini oko 400.000 kn, može se primijetiti da se okrećemo povećanju standarda u dječjim vrtićima i školama», zaključuje Babić.

U nastavku sjednice vijećnici su podržali odluku o uključivanju Grada Kutine u program poticajne stanogradnje stanova (POS) zajedno s utvrđivanjem uvjeta, mjerila i postupka za utvrđivanje reda prvenstva kod kupnje stanova. Donesena je i odluka po kojoj će od sada i Osnovne škole biti u sustavu Gradske riznice, uz ostale gradske ustanove, te je izglasan i novi pravilnik o stipendiranju studenata koji je predstavio pročelnik za društvene djeltanosti Željko Tomičić. On će, za razliku od starog pravilnika u kojoj su glavne odrednice bile uspješnost na fakultetima i deficitarnost odabranog studija, uključivati dodjelu stipendija u dvije kategorije, socijalnoj i kategoriji izvrsnosti. Također se stipendije neće dodjeljivati samo deficitarnim zanimanjima utvrđenim u suradnji s HZZ-om, već i za ostala zanimanja.

Na 15. sjednici Gradskog vijeća prisegu je dala nova vijećnica Nezavisne liste Marijeta DiGallo koja će ovu dužnost obnašati umjesto vijećnika Marka Labusa.