20 godina Spajalice – SŠ Tina Ujevića

Karitativno-volonterska skupina Spajalica ovoga je mjeseca obilježila 20 godina djelovanja, a svoj program su povodom Međunarodnog dana volontera, izveli u školskoj knjižnici. Kako je bilo na obilježavanju 20 godina ovog značajnog događaja u Srednjoj škli Tina Ujevića piše Sara Rogić, učenica 2.a razreda.

“Uzvanici su, prije početka programa, mogli pogledati izložbu u prizemlju Škole na kojoj je prikazan dugogodišnji rad i uspjeh Spajalice.

Pjevači i svirači školskog zbora otvorili su program hrvatskom himnom, zatim je ravnatelj Saša Sambolek svim uzvanicima poželio dobrodošlicu. Uslijedile su dvije himne Oborova, a jednoj je autor naš profesor Branko Odobašić.

Voditeljice programa, učenice Matea, Natalija i Klara objasnile su kako je sve počelo na inicijativu triju učenica – Ivane Tutić, Lidije Cerovec i Sanje Nebojan koje su se obratile bivšoj vjeroučiteljici Gordani Barudžiji. Vjeroučiteljica je uključila i druge profesore: Vlastu i Branka Odobašića, Mariju Brajdić Josipović, Damira Petravića i Zlatka Terzića. Godine 1998. došlo je i do prvih susreta sa štićenicima Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju sv. Vinko Paulski. Prvo su učenici SŠ Tina Ujevića išli u Oborovo, zatim su štićenici iz Oborova dolazili u Kutinu. Članovi Spajalice volontirali su i u Domu za starije i nemoćne Zlatne godine u Kutini te u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot u Popovači.

Danas Spajalica surađuje s Centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju sv. Vinko Paulski u Oborovu i župnim Caritasom, posjećuje Dom za starije i nemoćne Eol te razred s posebnim potrebama u OŠ Zvonimira Franka. Spajalica je sudjelovala u projektima Volontiram lokalno, djelujem globalno, Ljudi za ljude, Svi različiti – svi jednaki te osvojila nagraduOtisak srca.

Program je popraćen prezentacijom s fotografijama te pričama o emotivnim iskustvima bivših članica Spajalice –  Ane Marije Brajdić koja je uzvanicima snimila videoporuku i Ane Došen koja je napisala pismo. Vrlo su emotivne i inspirativne govore održali mnogi uzvanici: štićenica iz Oborova Ružica, voditeljica Centra u Oborovu Sanda Sokolovska, viša savjetnica Gordana Barudžija, nekadašnja suradnica i volonterka Renata Vlahek, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije sestra Smilja Čirko te bivši članoviSpajalice Marija Krakan i Ante Rastovac. Uzvanicima se prigodnim govorom obratio i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

 

Današnje članice Spajalice su profesorice: Vesna Jakovljević, Marija Brajdić Josipović, Lukrecija Špoljar, Daliborka Solenički, Jelena Bartulović, Slađana Županc te pedagoginja Ivana Kovačić.
Spajalica je u ovih 20 godina spojila mnoga srca, a iskustvo, zahvalnost, snažne emocije i nova prijateljstva najvrednije su nagrade svim volonterima koji su dio ove priče”.

Sara Roginić, 2. a