U Popovači obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece

U subotu je u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači pod pokroviteljstvom Grada Popovače obilježen Dan prijevremeno rođene djece ljubičastim svjetlima i puštanjem ljubičastih balona.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju tradicionalno se održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima kojima je cilj obilježavanja edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće čija je stopa smrtnosti pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići” u svim gradovima sudionicima u zrak se puštaju ljubičasti baloni kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja.